Kawałki przyrumienionego chleba tostowego z wyrazistym w smaku wędzonym pstrągiem urozmaicą codzienne posiłki. Ostrości i niezwykłego charakteru tej kanapce nadaje twaróg wymieszany z chrzanem i szczypiorkiem. W towarzystwie pełnych witamin kiełków brokułu, sałaty roszponki i czerwonej papryki, tak przygotowane sandwicze mogą być specjałem na niedzielne śniadanie lub kolację w dobrym towarzystwie.
Sandwicz z wędzonym pstrągiem
6 szt. – 3 porcje
Składniki
6 kromek chleba tostowego,
10 dag wędzonego pstrąga bez skóry i ości,
10 dag półtłustego białego sera,
1/2 łyżeczki chrzanu,
1 łyżka posiekanego szczypiorku,
1 łyżka jogurtu naturalnego,
1 łyżeczka soku z cytryny,
2 łyżki kiełków brokułu lub innych ulubionych,
kilka listów sałaty roszponki,
6 cienkich krążków czerwonej papryki,
pieprz do smaku.
Przygotowanie
W miseczce wymieszać twaróg, chrzan, jogurt naturalny i szczypior.
Kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze lub piekarniku. Dwie posmarować masą z sera, położyć krążki papryki i kawałki ryby. Pokropić sokiem z cytryny i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzchu ułożyć kiełki brokułu i liście sałaty. Przykryć pozostałymi kromkami i delikatnie przycisnąć. Każdy sandwicz przekroić na pół.
Można z wierzchu przybrać kiełkami.
Comments