• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

naleśniki

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z sosem bolognese

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z sosem bolognese

Delikatny, gęsty sos alla bolgnese z mielonego mięsa drobiowego pachnący oregano i bazylią, otulony w lekko pikantne naleśniki z pszennej mąki pełnoziarnistej z dodatkiem świeżego, siekanego szpinaku.

To na pewno zdrowa wersja fit obiadu dla wszystkich miłośników naleśników.

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z sosem bolognese

Fit naleśniki pełnoziarniste ze szpinakiem

Naleśniki zapiekane z sosem bolognese i mozzarellą

Naleśniki zapiekane z sosem bolognese i mozzarellą

Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z sosem bolognese

Składniki

1 opakowanie (125 g) mini mozzarelli light

Naleśniki

1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 szklanka chudego mleka,
1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
szczypta soli,
duża garść świeżego szpinaku.

Sos bolognese

500 g mielonego mięsa drobiowego,
500 g gotowego przecieru pomidorowego,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 łyżka oleju do smażenia,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody.

Przygotowanie

Przygotować sos

Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć przez około 10 minut rozgniatając grudki. Dodać marchew i smażyć jeszcze  przez 2-3 minuty. Wlać przecier pomidorowy, dodać pół szklanki wrzątku oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu prze 25 minut. Pod koniec można jeszcze ewentualnie doprawić solą.

Przygotować naleśniki

Jajko umyć, rozbić i razem z wodą oraz mlekiem wlać do miski. Dodać mąkę, olej, sól, ostrą paprykę i zmiksować na gładkie ciasto.

Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z ciastem naleśnikowym.

Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej naleśnikową), wylewać cienką warstwę ciasta, równomiernie rozprowadzając na dnie. Gdy ciasto się zetnie, obrócić naleśnik na drugą stronę łopatką. Naleśniki smażyć lekko rumieniąc. Pierwszego naleśnika można smażyć na odrobinie oleju, aby łatwiej odszedł od dna patelni.

Każdy naleśnik posmarować przygotowanym sosem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu dodać kulki mozzarelli.

Naleśniki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać 20-25 minut.



Smaczne a nie tuczy

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. madlene17 says

    4 lutego 2017 at 08:27

    Uwielbiam takie zielone naleśniki, też często dodaję różne zioła czy szpinak 🙂

    Odpowiedz
  2. kulinarnagosia says

    4 lutego 2017 at 10:06

    Wyglądają imponująco 🙂

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      4 lutego 2017 at 10:39

      Dziękuję

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij