Delikatny, gęsty sos alla bolgnese z mielonego mięsa drobiowego pachnący oregano i bazylią, otulony w lekko pikantne naleśniki z pszennej mąki pełnoziarnistej z dodatkiem świeżego, siekanego szpinaku.
To na pewno zdrowa wersja fit obiadu dla wszystkich miłośników naleśników.
Zapiekane naleśniki pełnoziarniste z sosem bolognese
Składniki
1 opakowanie (125 g) mini mozzarelli light
Naleśniki
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
1 szklanka chudego mleka,
1 szklanka gazowanej wody mineralnej,
1 jajko,
1 łyżka oleju,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
szczypta soli,
duża garść świeżego szpinaku.
Sos bolognese
500 g mielonego mięsa drobiowego,
500 g gotowego przecieru pomidorowego,
1 średnia cebula,
1 marchewka,
2 łyżeczki suszonego oregano,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
1 łyżka oleju do smażenia,
1/2 łyżeczki soli,
pieprz do smaku
1/2 szklanki gorącej przegotowanej wody.
Przygotowanie
Przygotować sos
Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać mielone mięso i smażyć przez około 10 minut rozgniatając grudki. Dodać marchew i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Wlać przecier pomidorowy, dodać pół szklanki wrzątku oraz przyprawy. Dusić na małym ogniu prze 25 minut. Pod koniec można jeszcze ewentualnie doprawić solą.
Przygotować naleśniki
Jajko umyć, rozbić i razem z wodą oraz mlekiem wlać do miski. Dodać mąkę, olej, sól, ostrą paprykę i zmiksować na gładkie ciasto.
Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać i wymieszać z ciastem naleśnikowym.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej naleśnikową), wylewać cienką warstwę ciasta, równomiernie rozprowadzając na dnie. Gdy ciasto się zetnie, obrócić naleśnik na drugą stronę łopatką. Naleśniki smażyć lekko rumieniąc. Pierwszego naleśnika można smażyć na odrobinie oleju, aby łatwiej odszedł od dna patelni.
Każdy naleśnik posmarować przygotowanym sosem, zwinąć w rulon i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu dodać kulki mozzarelli.
Naleśniki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i zapiekać 20-25 minut.
madlene17 napisał
Uwielbiam takie zielone naleśniki, też często dodaję różne zioła czy szpinak 🙂
kulinarnagosia napisał
Wyglądają imponująco 🙂
Stary Zeszyt napisał
Dziękuję