Sekretem tej kanapki oprócz pełnoziarnistego pieczywa, jest pasta z chrupkimi kawałkami selera naciowego, musztardy francuskiej i musu jabłkowego. Zastępuje ona z powodzeniem masło. Do tego obowiązkowo zielona sałata i delikatne mięso z pieczonego indyka. Smak sandwicza zaostrza czerwona cebula.
Pyszna propozycja również dla osób dbających o linię.
Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem
4 szt. – 2 porcje
Składniki
4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego,
4 plastry pieczonej piersi z indyka,
1 łodyga selera naciowego (około 10 cm),
2 łyżeczki musu jabłkowego lub startego na drobnych oczkach jabłka,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
kilka listków sałaty,
1 -2 plasterki czerwonej cebuli rozdzielone na krążki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
W miseczce wymieszać mus jabłkowy, musztardę, jogurt naturalny i seler naciowy. Doprawić solą i pieprzem.
Kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze lub piekarniku. Dwie kromki posmarować połową masy selerowej, ułożyć liście sałaty i plastry pieczeni z indyka. Ponownie rozłożyć mus jabłkowy z selerem. Położyć krążki cebuli i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Lekko docisnąć. Każdy sandwicz przekroić na dwa trójkąty.
Kanapki można przybrać listkami natki selera.
Wskazówki
Do przygotowania sandwicha można wykorzystać pierś indyka z tego przepisu
Comments