Zapiekane płatki owsiane z naturalnym serkiem homogenizowanym i miodem to pomysł na weekendowe spotkanie przy stole, gdy nie trzeba się rano spieszyć i można delektować się posiłkiem. Takie śniadanie doda energii na cały dzień i zadba o nasze zdrowie o każdej porze roku.
Serniczki podane z dżemem lub sokiem owocowym zaspokoją wszystkich, którzy uwielbiają śniadania na słodko.
Mini serniczki owsiane
4 porcje (zależy od wielkości foremek do zapiekania)
Składniki
2 jajka,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka startej skórki z cytryny,
40 dag serka homogenizowanego,
3 łyżki suszonej żurawiny,
10 dag płatków owsianych.
Dodatkowo
tłuszcz i kasza manna do wysmarowania foremek
Przygotowanie
Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę.
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miodem, skórką cytrynową, wymieszać z serkiem homogenizowanym. Dodać opłukaną suszoną żurawinę i płatki owsiane. Delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą, przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych kaszą manną foremek do zapiekania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez 30 minut.
Podawać z sokiem owocowym lud ulubionym dżemem.
Wskazówki
Miód można podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej aby był płynny.
Comments