• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

bez chleba

Mini serniczki owsiane

Mini serniczki owsiane

Zapiekane płatki owsiane z naturalnym serkiem homogenizowanym i miodem to pomysł na weekendowe spotkanie przy stole, gdy nie trzeba się rano spieszyć i można delektować się posiłkiem. Takie śniadanie doda energii na cały dzień i zadba o nasze zdrowie o każdej porze roku.

Serniczki podane z dżemem lub sokiem owocowym zaspokoją wszystkich, którzy uwielbiają śniadania na słodko.

Zapiekane płatki owsiane

Zapiekane płatki owsiane

Mini serniczki owsiane

4 porcje (zależy od wielkości foremek do zapiekania)

Składniki

2 jajka,
1 łyżka płynnego miodu,
1 łyżka startej skórki z cytryny,
40 dag serka homogenizowanego,
3 łyżki suszonej żurawiny,
10 dag płatków owsianych.

Dodatkowo
tłuszcz i kasza manna do wysmarowania foremek

Przygotowanie

Cytrynę umyć w gorącej wodzie, osuszyć, zetrzeć skórkę.

Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z miodem, skórką cytrynową, wymieszać z serkiem homogenizowanym. Dodać opłukaną suszoną żurawinę i płatki owsiane. Delikatnie wymieszać z ubitą wcześniej pianą, przełożyć do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych kaszą manną foremek do zapiekania.

Wstawić  do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec przez 30 minut.

Podawać z sokiem owocowym lud ulubionym dżemem.

Wskazówki

Miód można podgrzać przez chwilę w kuchence mikrofalowej aby był płynny.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij