Aksamitny sos z musztardy francuskiej i cebuli idealnie pasuje do delikatnego, miękkiego mięsa wieprzowego. Jest to propozycja nie tylko na rodzinny niedzielny obiad, czy uroczyste przyjęcie. Doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad.
I co najważniejsze, danie robi się prawie samo.
Duszony schab w sosie musztardowym
Składniki
1 kg schabu bez kości,
2 duże cebule,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
3 łyżeczki musztardy francuskiej,
3 łyżki śmietany 12%,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Schab oczyścić z błonek i tłuszczu, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić mięso z każdej strony. Dzięki temu potrawa będzie bardziej soczysta. Mięso przesunąć na brzeg patelni, dodać cebulę. Smażyć mieszając, aż stanie się lekko brązowa. Dodać około 1,5 szklani gorącej, przegotowanej wody i dusić pod przykryciem przez około godzinę. W połowie gotowania schab obrócić na drugą stronę. Jeśli woda za mocno wyparuje można ją uzupełnić. Pod koniec gotowania powinien pozostać dość gęsty sos.
Mięso przełożyć na deskę, chwilę przestudzić i pokroić na plastry grubości 1 cm.
Otrzymany sos razem z cebulą przetrzeć przez metalowe sitko lub zmiksować blenderem. Wlać z powrotem na patelnię, dodać oba rodzaje musztardy i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zagotować. Do przygotowanego sosu przełożyć plastry schabu.
Danie przed podaniem można posypać natką pietruszki.
Podawać z ziemniakami z wody lub różnego rodzaju kaszami z dodatkiem surówek.
Magdalena napisał
wygląda pysznie:)
Stary Zeszyt napisał
Dziękuję 🙂
Wiolcia napisał
Przepyszny, rozpływajacy się w ustch, kruch, smaczny delikatny. Do purée, ziemniaków zapiekanuch, kopytek wspaniały a sos kremowy, jednolity.