• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Duszony schab w sosie musztardowym

Duszony schab w sosie musztardowym

Aksamitny sos z musztardy francuskiej i cebuli idealnie pasuje do delikatnego, miękkiego mięsa wieprzowego. Jest to propozycja nie tylko na rodzinny niedzielny obiad, czy uroczyste przyjęcie. Doskonale sprawdzi się jako codzienny obiad.

I co najważniejsze, danie robi się prawie samo.

Duszony schab w sosie musztardowym

Duszony schab w sosie musztardowym

Składniki

1 kg schabu bez kości,
2 duże cebule,
1 łyżeczka ostrej musztardy,
3 łyżeczki musztardy francuskiej,
3 łyżki śmietany 12%,
2 łyżki oleju do smażenia,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

Schab oczyścić z błonek i tłuszczu, umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zrumienić mięso z każdej strony. Dzięki temu potrawa będzie bardziej soczysta. Mięso przesunąć na brzeg patelni, dodać cebulę. Smażyć mieszając, aż stanie się lekko brązowa. Dodać około 1,5 szklani gorącej, przegotowanej wody i dusić pod przykryciem przez około godzinę. W połowie gotowania schab obrócić na drugą stronę. Jeśli woda za mocno wyparuje można ją uzupełnić. Pod koniec gotowania powinien pozostać dość gęsty sos.

Mięso przełożyć na deskę, chwilę przestudzić i pokroić na plastry grubości 1 cm.

Otrzymany sos razem z cebulą przetrzeć przez metalowe sitko lub zmiksować blenderem. Wlać z powrotem na patelnię, dodać oba rodzaje musztardy i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać, zagotować. Do przygotowanego sosu przełożyć plastry schabu.

Danie przed podaniem można posypać natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami z wody lub różnego rodzaju kaszami z dodatkiem surówek.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Magdalena says

    20 marca 2017 at 20:57

    wygląda pysznie:)

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      24 marca 2017 at 18:41

      Dziękuję 🙂

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij