• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Zakwas na żurek

Kiszenie żuru

Żurek to jedna z najstarszych znanych zup, prosta i prawdziwie polska potrawa. Żur śląski, mazowiecki, lubelski, barszcz biały, staropolski, świąteczny czy taki na co dzień nie będą miały sobie równych, jeśli ugotuje się je na samodzielnie przygotowanym zakwasie.

Kiszenie żuru można przyspieszyć wykorzystując żytni zakwas na chleb. Zamiast czekać kilka dni, gotową bazę do zupy mamy już po 24 godzinach.

Własny zakwas na żurek

 

Zakwas na żurek

Składniki

150 g aktywnego zakwasu żytniego,
0,5 litra przegotowanej wody,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
5-6 ziaren ziela angielskiego.

Przygotowanie

W dużym słoju lub kamiennym garnku wymieszać aktywny zakwas i wodę. Dodać ząbki czosnku w łupinach lekko zmiażdżone na desce tępą stroną noża, ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć czystą ścierką, postawić na 24 godziny w ciepłe miejsce.

Wyciągnąć przyprawy i czosnek. Zakwas na żurek powinien mieć kwaskowaty smak i przyjemny zapach. Używać go do sporządzania zup.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trackbacks

  1. Żurek codzienny pisze:
    21 marca 2017 o 19:17

    […] na Wielkanoc jest gęsty, pełen ziemniaków i innych warzyw oraz kiełbasy. Przygotowany na własnym zakwasie, pachnie czosnkiem i majerankiem, a pikanterii dodaje mu tarty chrzan. Ta wersja to forma […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij