• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Żurek codzienny

Żurek z białą kiełbasą

Dlaczego codzienny? Bo w przeciwieństwie do żurku podawanego na Wielkanoc jest gęsty, pełen ziemniaków i innych warzyw oraz kiełbasy. Przygotowany na własnym zakwasie, pachnie czosnkiem i majerankiem, a pikanterii dodaje mu tarty chrzan. Ta wersja to forma jednogarnkowego, sycącego obiadu dla całej mojej rodziny, a wielkanocny to tylko wstęp do świątecznego śniadania.

Przygotowując tą zupę stosuję pewien trick, zgodnie z zasadą mojej babci, że w kuchni nic nie może się zmarnować. Twarde skórki lub kawałki z chrząstkami z wędzonego boczku lub wędzonej słoniny odcinam. Jeśli nie zużywam ich od razu, to mrożę je i wykorzystuję potem do poprawienia smaku różnych zup np. krupniku, barszczu ukraińskiego, kartoflanki lub zwykłej ogórkowej czy żurku.

Żurek z białą kiełbasą

Żurek codzienny

Składniki

3-4 sztuki surowej białej kiełbasy,
porcja gotowej włoszczyzny,
3-4 średniej wielkości ziemniaki,
2 suszone grzybki,
1 cebula,
1,5 litra wody,
0,5 litra zakwasu na żurek,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
4 ziarna pieprzu,
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki chrzanu,
2 łyżki suszonego majeranku,
1/2 łyżeczki soli,
ewentualnie dla smaku skórka z wędzonego boczku.

Przygotowanie

Białą kiełbasę, suszone grzybki i skórki z boczku zalać wodą i zagotować. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 25 minut.

W tym czasie obrać marchew, pietruszkę, seler, cebulę i ziemniaki oraz czosnek. Seler i pietruszkę zetrzeć na dużych oczkach, ziemniaki pokroić w niedużą kostkę, marchewkę w talarki.
Z wywaru wyciągnąć kiełbasę, grzybki i resztki boczku. Dodać przygotowane warzywa, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować, aż ziemniaki będą miękkie przez około 20 minut.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim cebulę, dodać pod koniec gotowania do zupy.

Dodać zakwas. Zagotować. Doprawić majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Ewentualnie dosolić.

Kiełbasę pokroić w talarki i dodać do zupy.

Wskazówki

Do przygotowania zupy można użyć zakwasu ze sklepu. Ja wlewam go trochę mniej niż takiego zrobionego samodzielnie, około 3/4 butelki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Trackbacks

  1. Zakwas na żurek pisze:
    21 marca 2017 o 19:19

    […] Żurek to jedna z najstarszych znanych zup, prosta i prawdziwie polska potrawa. Żur śląski, mazowiecki, lubelski, barszcz biały, staropolski, świąteczny czy taki na co dzień nie będą miały sobie równych, jeśli ugotuje się je na samodzielnie przygotowanym zakwasie. […]

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij