• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

domowe wędliny

Schab parzony

Schab w ziołach

Aromatyczny, pachnący ziołami, pikantny schab pokryty grubą warstwą przypraw gotowany na parze to kolejna wersja domowej wędliny. Z sosem z suszonych śliwek lub sosem tatarskim interesująca propozycja przystawki lub świątecznej wędliny.

Schab gotowany na parze

Schab parzony

Parzony schab w ziołach

Schab parzony

Składniki

70 dag schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
2 łyżki suszonego tymianku,
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu,
1 łyżka soli,
3 ząbki czosnku.

Przygotowanie

Schab oczyścić z tłuszczu i błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu z solą, dodać zioła i pieprz, wymieszać.

Mięso położyć na czystej, lnianej ściereczce. Natrzeć jedną stronę mieszanką ziołową, odwrócić i  natrzeć przyprawami druga stronę. Schab powinna pokrywać dość gruba warstwa ziół. Przygotowany w ten sposób kawałek mięsa ciasno owinąć ściereczką, końce ścierki związać sznurkiem, zapobiegnie to osypywaniu się przypraw podczas gotowania. Schować na noc do lodówki.

Schab parzyć w garnku do gotowania na parze przez 30-40 minut, w zależności od grubości kawałka. Wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce.

Schab podawać pokrojony w plastry z sosem śliwkowym, sosem tatarskim lub chrzanem.

 

Gotujemy na parze

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij