Aromatyczny, pachnący ziołami, pikantny schab pokryty grubą warstwą przypraw gotowany na parze to kolejna wersja domowej wędliny. Z sosem z suszonych śliwek lub sosem tatarskim interesująca propozycja przystawki lub świątecznej wędliny.
Schab parzony
Składniki
70 dag schabu bez kości,
4 łyżki suszonego majeranku,
2 łyżki suszonego rozmarynu,
2 łyżki suszonego tymianku,
1 łyżka grubo zmielonego pieprzu,
1 łyżka soli,
3 ząbki czosnku.
Przygotowanie
Schab oczyścić z tłuszczu i błonek, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym.
Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu z solą, dodać zioła i pieprz, wymieszać.
Mięso położyć na czystej, lnianej ściereczce. Natrzeć jedną stronę mieszanką ziołową, odwrócić i natrzeć przyprawami druga stronę. Schab powinna pokrywać dość gruba warstwa ziół. Przygotowany w ten sposób kawałek mięsa ciasno owinąć ściereczką, końce ścierki związać sznurkiem, zapobiegnie to osypywaniu się przypraw podczas gotowania. Schować na noc do lodówki.
Schab parzyć w garnku do gotowania na parze przez 30-40 minut, w zależności od grubości kawałka. Wyjąć mięso i ostudzić w ściereczce.
Schab podawać pokrojony w plastry z sosem śliwkowym, sosem tatarskim lub chrzanem.
Comments