Z sosem na bazie czerwonego wina może być podany nawet na wyjątkową okazję. Do tej potrawy idealnie pasują pikantne marynowane warzywa. Z ryżem lub kaszą albo tylko z kawałkiem chleba smakuje wyśmienicie.
Pikantny gulasz z serc drobiowych
3-4 porcje
Składniki
50 dag świeżych serc drobiowych,
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżka ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.
Przygotowania
Serca oczyścić z tłuszczu i żył, dobrze umyć. Pokroić w kostkę, najłatwiej przeciąć na cztery części na krzyż, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w paski.
Rozgrzać patelnię, podsmażyć boczek, dodać cebulę i serca, obsmażyć. Dodać tymianek, liść laurowy i czerwone wino, dusić pod przykryciem około 40 minut.
Na koniec przyprawić musztardą i koncentratem pomidorowym.
Gulasz podawać posypany natką pietruszki.
marcepanowy kącik napisał
Pyszny gulasz, jak ja dawno nie jadłam serc drobiowych.