• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Pikantny gulasz z serc drobiowych

Serca drobiowe w pikantnym sosie

Z sosem na bazie czerwonego wina może być podany nawet na wyjątkową okazję. Do tej potrawy idealnie pasują pikantne marynowane warzywa. Z ryżem lub kaszą albo tylko z kawałkiem chleba smakuje wyśmienicie.

Gulasz z serc drobiowych

Gulasz z serc drobiowych

Pikantny gulasz z serc drobiowych

3-4 porcje

Składniki

50 dag świeżych serc drobiowych,
10 dag wędzonego boczku,
1 cebula,
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka tymianku,
1 łyżka ostrej musztardy (np. rosyjskiej),
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.

Przygotowania

Serca oczyścić z tłuszczu i żył, dobrze umyć. Pokroić w kostkę, najłatwiej przeciąć na cztery części na krzyż, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w paski.

Rozgrzać patelnię, podsmażyć boczek, dodać cebulę i serca, obsmażyć. Dodać tymianek, liść laurowy i czerwone wino, dusić pod przykryciem około 40 minut.

Na koniec przyprawić musztardą i koncentratem pomidorowym.

Gulasz podawać posypany natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. marcepanowy kącik napisał

    3 lutego 2019 o 16:06

    Pyszny gulasz, jak ja dawno nie jadłam serc drobiowych.

    Odpowiedz
Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸 #relaks #W Relaks gdzieś nad Wisłą 🏞️📸
#relaks  #Wisła #rzekawisła #polskajestpiekna #natura
Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista #s Jaszczur ognisty 😜 czyli salamandra plamista
#salamandra #jaszczurka #przyroda #natura #almbachklamm #wąwóz #bawaria #alpy #niemcy #salamandraplamista #jaszczurognisty
Jezioro Królewskie – Königssee #königssee #j Jezioro Królewskie – Königssee

#königssee #jeziorokrólewskie #bawaria #alpy #przystań #schönauamkönigssee
Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jedn Niesamowite widoki z ruin 700-letniego zamku, jednej z najstarszych fortyfikacji w Europie Środkowej

#ehrenberg #ehrenbergcastle #zamek #fortyfikacja #średniowiecze #austria #tyrol #reutte #alpy #góry #podróż
Najdłuższy most wiszący w stylu tybetańskim 🫣nam zabrakło odwagi aby się nim przejść 🫢może następnym razem 🤔

#highline179 #ehrenberg #austria #alpy #mostwiszący #góry
Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie Hohenschwangau kolejny zamek w baśniowym klimacie

#hohenschwangau #hohenschwangaucastle #bawaria #podróże #wświeciebaśni #kolorowyzamek #ludwikII

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Pierogi z kaszą pęczak i kurkami
  • Kasza manna z jagodami
  • Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem
  • Kasza bulgur z warzywami
  • Pasta z awokado i selera naciowego

Copyright 2025 Stary Zeszyt

 

Loading Comments...