Smarowidła do kanapek ułatwiają przygotowanie pełnowartościowych posiłków na śniadanie lub kolację. Chwytamy kromkę ulubionego chleba lub kroimy bułkę na pół, smarujemy pyszną pastą i możemy już delektować się wspaniałą kanapką. Nie musimy nawet używać masła.
Nie trzeba nikogo przekonywać, że najsmaczniejsze są te smarowidła, które przygotujemy samodzielnie. Tym razem głównym składnikiem mojej kanapkowej pasty jest delikatne mięso z piersi kurczaka i pieczona czerwona papryka.
Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką
Składniki
1 pierś z kurczaka (25 dag),
2 czerwone papryki,
serek śmietankowy Philadelphia lub podobny (ok. 120 g),
15 czarnych oliwek,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól do smaku.
Przygotowanie
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na minimum 30 minut. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku.
Papryki upiec w piekarniku i obrać ze skórki. Jak to zrobić? Sprawdź tutaj.
Wszystkie składniki ostudzić, umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Oliwki osączyć z zalewy, pokroić w plasterki, wymieszać z pastą.
Comments