Śledzie z cebulką to klasyka. Ja uwielbiam je jeszcze z dodatkiem kiszonego ogórka, szczyptą majeranku i świeżą natką pietruszki.
Śledzie w oleju z majerankiem
Składniki
6 płatów śledzi solonych (ok. 0,5 kg),
cebula średniej wielkości,
4 średnie ogórki kiszone,
4 łyżki posiekanej natki pietruszki,
łyżka suszonego majeranku,
olej roślinny (np. rzepakowy).
Przygotowanie
Śledzie wymoczyć przez godzinę w zimnej wodzie, osuszyć pokroić na 2 cm kawałki.
Cebulę i ogórki pokroić w drobną kostkę.
W dużym litrowym słoju lub dwóch mniejszych układać na przemian śledzie posypane majerankiem i natką pietruszki, cebulkę i ogórki, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinny stanowić ogórki z cebulką.
Zalać dokładnie olejem, zakręcić i odstawić do lodówki na minimum 2-3 dni.
Comments