Brukselka, najmniejsza kapustka pochodząca z Belgii, pod względem odżywczym należy do ścisłej czołówki wśród warzyw. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Niestety, nie wszyscy za nią przepadają z uwagi na lekko gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Jednak z uwagi na walory zdrowotne warto ją polubić. Jeśli nie jako samodzielne danie, to może zapiekaną z gruszką i kozim serem na cieście francuskim.
Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem
8 porcji
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego,
30 dag brukselki,
1 gruszka,
1 łyżka soku z cytryny,
10 dag sera koziego,
2 łyżki płatków migdałowych,
3 jajka,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
duża szczypta gałki muszkatołowej,
sól i grubo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie
Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowaną kapustkę wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.
Gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Ser pokroić na plasterki.
Formę do tarty wylepić ciastem francuskim. Najpierw z ciasta przyciąć kwadrat na środek, a potem pozostałą część podzielić na cztery paski i wylepić brzegi. Rozłożyć gruszki, brukselkę i ser.
Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać tartę.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. Na 10 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi.
Comments