• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

tarty

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

Brukselka, najmniejsza kapustka pochodząca z Belgii, pod względem odżywczym należy do ścisłej czołówki wśród warzyw. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Niestety, nie wszyscy za nią przepadają z uwagi na lekko gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Jednak z uwagi na walory zdrowotne warto ją polubić. Jeśli nie jako samodzielne danie, to może zapiekaną z gruszką i kozim serem na cieście francuskim.

Tarta na cieście francuskim z brukselką

Tarta na cieście francuskim z brukselką

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

8 porcji

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego,
30 dag brukselki,
1 gruszka,
1 łyżka soku z cytryny,
10 dag sera koziego,
2 łyżki płatków migdałowych,
3 jajka,
1 kwaśna śmietana 18% (200 g),
duża szczypta gałki muszkatołowej,
sól i grubo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, umyć. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowaną kapustkę  wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.

Gruszkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Ser pokroić na plasterki.

Formę do tarty wylepić ciastem francuskim. Najpierw z ciasta przyciąć kwadrat na środek, a potem pozostałą część podzielić na cztery paski i wylepić brzegi. Rozłożyć gruszki, brukselkę i ser.

Jajka roztrzepać ze śmietaną, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zalać tartę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. Na 10 minut przed końcem posypać płatkami migdałowymi.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij