Gdy za oknem pada deszcz i wieje wiatr, gdy nic się nie chce robić, humor może poprawić zapach pieczonych owoców i cynamonu unoszący się po całym mieszkaniu.
Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami to małe „Conieco”, które będzie smakować wszystkim. Owoce wystarczy pokroić, z płatków owsianych przygotować kruszonkę, wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i z łyżeczką w dłoni niecierpliwie czekać na zdrowe słodkości.
Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką
ok. 4 porcje
Składniki
3 jabłka,
2 gruszki,
garść suszonej żurawiny,
garść łuskanych migdałów,
2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Kruszonka
6 łyżek płatków owsianych,
3 łyżki masła,
2 łyżki brązowego cukru.
Przygotowanie
Owoce umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, żurawiną i migdałami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub kilku mniejszych dzieląc od razu na porcje. Posypać orzechami włoskimi.
Z płatków owsianych, masła i cukru przygotować kruszonkę. Najlepiej składniki rozetrzeć palcami. Kruszonką pospać owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i zapiekać około 25-30 minut.
Comments