• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

desery

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Owoce zapiekane z owsianą kruszonką

Gdy za oknem pada deszcz i wieje wiatr, gdy nic się nie chce robić, humor może poprawić zapach pieczonych owoców i cynamonu unoszący się po całym mieszkaniu.

Pieczone jabłka i gruszki z bakaliami to małe „Conieco”, które będzie smakować wszystkim. Owoce wystarczy pokroić, z płatków owsianych przygotować kruszonkę, wszystko włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika i z łyżeczką w dłoni niecierpliwie czekać na zdrowe słodkości.

Owoce zapiekane z owsianą kruszonką

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

ok. 4 porcje

Składniki

3 jabłka,
2 gruszki,
garść suszonej żurawiny,
garść łuskanych migdałów,
2 łyżki łuskanych orzechów włoskich,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu.

Kruszonka

6 łyżek płatków owsianych,
3 łyżki masła,
2 łyżki brązowego cukru.

Przygotowanie

Owoce umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z cynamonem, żurawiną i migdałami. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub kilku mniejszych dzieląc od razu na porcje. Posypać orzechami włoskimi.

Z płatków owsianych, masła i cukru przygotować kruszonkę. Najlepiej składniki rozetrzeć palcami. Kruszonką pospać owoce.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i zapiekać około 25-30 minut.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij