• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

Nie od dziś wiadomo, że kasze dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych i dlatego powinny urozmaicać codzienny jadłospis. Są bogatym źródłem błonnika, składników mineralnych, głównie magnezu i fosforu a także witamin B1 oraz PP.

Można podawać je jako dodatek do zup i drugich dań, gołąbków, sałatek lub przyrządzać kotlety i zapiekanki.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami, tartą marchewką i dużą ilością natki pietruszki można zabrać ze sobą do pracy jako przekąskę na lekki lunch lub podawać gorące na obiad jako samodzielne danie z dodatkiem surówek.

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

12 sztuk

Kotleciki z kaszy jęczmiennej z pieczarkami

Składniki

1 szklanka drobnej kaszy jęczmiennej (20 dag),
1 mała cebula,
5-6 średniej wielkości pieczarek,
1 marchewka,
1 jajko,
½ pęczka natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
½ szklanki bułki tartej lub płatków owsianych do obtoczenia,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Szklankę kaszy zalać w garnku dwoma szklankami zimnej wody i dodać ½ łyżeczki soli. Najlepiej użyć garnka ze stali nierdzewnej lub emaliowanego z grubym dnem, żeby kasza się nie przypaliła.

Gdy kasza się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut, aż kasza prawie wchłonie całą wodę. Następnie owinąć garnek starymi gazetami lub ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na min 30 minut, np. schować pod kołdrę aby „doszła”. Przestudzić.

Cebulę obrać, drobno pokroić. Pieczarki oczyścić, pokroić. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć przez 5 minut. Pod koniec posolić i dodać świeżo zmielony pieprz. Przestudzić.

Marchewkę, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W misce połączyć wszystkie składniki: kaszę, pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i marchew, dodać jajko, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.

Formować małe kotleciki obtaczać w bułce tartej lub płatkach owsianych i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Kasia says

    18 lipca 2016 at 19:42

    Mmm… jakie pyszności tutaj 🙂

    Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij