Delikatny i puszysty, rozpływa się w ustach! I do tego jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut nie licząc czasu pieczenia.
Sernik z serka homogenizowanego
Składniki
masa serowa:
2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego po 40 dag (razem 80 dag),
4 jajka,
1 ½ szklanki cukru,
4 łyżki kaszy manny,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
20 dag jagód lub borówek amerykańskich (opcjonalnie);
do przygotowania formy:
2 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki bułki tartej,
herbatniki maślane do wyłożenia formy (ok. 20 sztuk).
Przygotowanie
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie formy i bokach ułożyć herbatniki.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek homogenizowany i mąkę zmieszaną z kaszą manną, wymieszać.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Masę przełożyć do formy. Posypać owocami.
Sernik piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po przestudzeniu sernik wyjąć z formy, można go jeszcze posypać cukrem pudrem.
Comments