• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

serniki

Sernik z serka homogenizowanego

Sernik z serka homogenizowanego

Delikatny i puszysty, rozpływa się w ustach! I do tego jego przygotowanie zajmuje nie więcej niż 15 minut nie licząc czasu pieczenia.

Sernik z serka homogenizowanego

Sernik z serka homogenizowanego

Sernik z serka homogenizowanego

Sernik z serka homogenizowanego

Składniki

masa serowa:
2 opakowania naturalnego serka homogenizowanego po 40 dag (razem 80 dag),
4 jajka,
1 ½ szklanki cukru,
4 łyżki kaszy manny,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
20 dag jagód lub borówek amerykańskich (opcjonalnie);

do przygotowania formy:
2 łyżki masła lub margaryny,
2 łyżki bułki tartej,
herbatniki maślane do wyłożenia formy (ok. 20 sztuk).

Przygotowanie

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dnie formy i bokach ułożyć herbatniki.

Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kaszą manną i proszkiem do pieczenia.

Żółtka oddzielić od białek, utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać serek homogenizowany i mąkę zmieszaną z kaszą manną, wymieszać.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Masę przełożyć do formy. Posypać owocami.

Sernik piec ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170oC. Po przestudzeniu sernik wyjąć z formy, można go jeszcze posypać cukrem pudrem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij