Pasty kanapkowe nigdy się nie nudzą. Jest to doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków.
Tym razem pyszna pasta z ugotowanych jajek i awokado z natką pietruszki oraz kaparami doprawiona sokiem z cytryny, oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub lekko podpieczonym chlebie tostowym.
Pasta jajeczna z awokado i kaparami
Składniki
1 dojrzałe awokado,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 – 3 łyżki kaparów,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie
Awokado umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i rozgnieść widelcem lub blenderem na jednolitą papkę. Dodać posiekane w kostkę jajka, kapary i natkę pietruszki. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.
Comments