Udka z kurczaka z pomidorami, czarnymi oliwkami i kolorową papryką, pachnące ziołami prowansalskimi to danie, które pasuje na codzienny obiad lub wystawną kolację przy lampce wina.
Danie, które o każdej porze roku wprawia w dobry humor. Kolorowe i pachnące kojarzy się ze słońcem, latem oraz wakacjami.
Udka kurczaka po prowansalsku
Składniki
4 udka kurczaka,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona),
1 szklanka różowego wytrawnego wina,
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
1 łyżka gotowej mieszanki ziół prowansalskich,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.
Udka kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (każde udko można przeciąć w stawie na dwie części), zrumienić na rozgrzanej na patelni oliwie i przełożyć na talerz. Cebulę zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu udek, dodać czosnek, chwilę smażyć razem.
Dodać udka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, wlać wino i dusić około 15 minut. Włożyć pomidory, paprykę i dusić jeszcze 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czarne oliwki.
Udka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Comments