• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Udka kurczaka po prowansalsku

Kurczak po prowansalsku

Udka z kurczaka z pomidorami, czarnymi oliwkami i kolorową papryką, pachnące ziołami prowansalskimi to danie, które pasuje na codzienny obiad lub wystawną kolację przy lampce wina.

Danie, które o każdej porze roku wprawia w dobry humor. Kolorowe i pachnące kojarzy się ze słońcem, latem oraz wakacjami.

Udka kurczaka po prowansalsku

Udka kurczaka po prowansalsku

Udka kurczaka z papryką i ziołami prowansalskimi

Składniki

4 udka kurczaka,
2 cebule,
2-3 ząbki czosnku,
2 pomidory,
3 kolorowe papryki (czerwona, żółta i zielona),
1 szklanka różowego wytrawnego wina,
4 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
1 łyżka gotowej mieszanki ziół prowansalskich,
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz.

Przygotowanie

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, umyć, pokroić w paseczki. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Czosnek obrać i drobno posiekać.

Udka kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (każde udko można przeciąć w stawie na dwie części), zrumienić na rozgrzanej na patelni oliwie i przełożyć na talerz. Cebulę zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu udek, dodać czosnek, chwilę smażyć razem.

Dodać udka, zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku, wlać wino i dusić około 15 minut. Włożyć pomidory, paprykę i dusić jeszcze 30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać czarne oliwki.

Udka podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij