Letnie surówki to bogactwo i różnorodność połączeń składników. Młoda biała kapusta, pomidory i rzodkiewki z dużą ilością koperku, natki pietruszki oraz jogurtem naturalnym to smaczny dodatek do obiadów lub dań z grilla.
Dodatkowo kapusta, rzodkiewki i pomidory zapewniają piękne włosy, skórę i paznokcie.
Surówka z młodej kapusty z pomidorem i rzodkiewką
Składniki
40 dag młodej kapusty białej lub włoskiej (1/4 główki),
2 średniej wielkości pomidory,
½ pęczka rzodkiewek,
mały jogurt naturalny,
1 ząbek czosnku,
2 łyżki posiekanego koperku,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kapustę oczyścić, opłukać, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pomidory umyć, pokroić w ósemki. Rzodkiewki oczyścić, opłukać, pokroić w cienkie talarki lub półtalarki. Pomidory, rzodkiewki, koperek, szczypior wymieszać z kapustą.
Do jogurtu naturalnego dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać z surówką.
Comments