• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasteczka

Bezy kokosowe

Bezy kokosowe przepis

Małe bezy czyli beziki powstają u mnie jako produkt „uboczny” podczas pieczenia ciast, które wymagają dużej ilości samych żółtek. Przygotowując bezy stosuję zasadę: jedna część białek na dwie części cukru. Upieczone można przechowywać w pojemniku przez jakiś czas. Najczęściej dodaję je pokruszone jako dodatek do lodów z owocami lub po prostu jako coś słodkiego do kawy.

Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej babci. Ja jednak zamieniłam mąkę ziemniaczaną na sok z cytryny.

Bezy

Bezy kokosowe

Bezy kokosowe

Składniki

1 szklanka białek,
2 szklanki cukru,
2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie),
1 łyżka soku z cytryny,
szczypta soli.

Przygotowanie

Schłodzone białka wlewamy do naczynia, dodajemy szczyptę soli i ubijamy prawie na sztywno ręczną trzepaczką lub mikserem na najniższych obrotach. Wciąż ubijając dodajemy niedużymi partiami cukier (nie więcej niż dwie łyżki na raz), piana powinna być błyszcząca i sztywna ale wciąż elastyczna. Po wsypaniu ostatniej porcji wlewamy łyżkę soku z cytryny i bardzo krótko miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i bardzo delikatnie mieszamy aby beza nie opadła.

Przygotowując bezę należy uważać, żeby jej nie „przebić”. Cały proces nie powinien trwać dłużej niż 10 minut.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką formować małe beziki.  Można też przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskać na blachę bardziej ozdobne kształty. Wstawić do nagrzanego piekarnika 100oC termoobieg i suszyć przy lekko uchylonych drzwiczkach około 2 godziny. Zostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij