• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

grzyby

Spaghetti z sosem kurkowym

Spaghetti z sosem kurkowym

Błyskawiczny i bardzo łatwy do zrobienia makaron z aromatycznym sosem kurkowym na bazie słodkiej śmietanki. Znakomite danie z polędwiczką wieprzową, odrobiną czosnku, cebuli oraz dla podkręcenia smaku zielonym marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Sami spróbujcie.

Spaghetti z kurkami i polędwiczką

Spaghetti z kurkami i polędwiczką

Spaghetti z sosem kurkowym

4 porcje

Składniki

1 opakowanie makaronu spaghetti lub innego ulubionego,

1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
20 dag kurek,
1 mała polędwiczka wieprzowa (30 – 40 dag),
0,5 l śmietanki 18%,
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki tartego parmezanu,
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.

Kurki oczyścić, opłukać na durszlaku, większe grzyby można przekroić na mniejsze kawałki.

Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek. Polędwiczkę pokroić ostrym nożem w cienkie plastry, następnie plastry pokroić w cienkie paseczki grubości 2-3 mm.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć. Zwiększyć ogień, dodać czosnek i polędwiczki, smażyć przez około 3 minuty często mieszając. Następnie  dodać kurki, sól i świeżo zmielony pieprz. Smażyć całość przez około 5 minut. W tym czasie odsączyć z zalewy łyżeczkę marynowanego pieprzu, położyć na desce i lekko zmiażdżyć nożem. Ziarna pieprzu wrzucić na patelnię, wlać słodką śmietankę. Całość dusić przez chwilę, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.

Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać posypany parmezanem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij