• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

drożdżowe

Jagodzianki z migdałową kruszonką

Jagodzianki z migdałową kruszonką

Prawdziwe leśne jagody, własnoręcznie zbierane w Borach Tucholskich i dylemat co z nich zrobić? Pierogi z jagodami czy drożdżówki z jagodami.

Tym razem wygrały jagodzianki. Puszyste, lekkie, delikatne bułeczki drożdżowe pełne nadzienia jagodowego posypane kruszonką z mielonych migdałów. Pierogi muszą poczekać na kolejną wyprawę do lasu…

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Jagodzianki z migdałową kruszonką

16 sztuk

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Składniki

Ciasto:
10 dag cukru,
200 ml mleka,
50 dag mąki pszennej (typ 550),
4 dag świeżych drożdży,
5 żółtek,
1 jajko do posmarowania drożdżówek,
10 dag masła lub margaryny,
szczypta soli.

Nadzienie:

25-30 dag świeżych jagód,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Kruszonka:

50 g mielonych migdałów,
2 łyżki cukru,
2 łyżki  mąki,
2 łyżki masła.

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. Tłuszcz stopić. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.

Przygotować rozczyn: w miseczce drożdże rozetrzeć z łyżką cukru (aż staną się płynne), dodać połowę mleka i cztery łyżki mąki (tak aby rozczyn miał gęstość śmietany). Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł (około 15 minut).

Rozczyn drożdżowy

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać rozczyn, resztę mleka, mąkę, szczyptę soli. Wyrabiać cisto dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wlewać po trochu stopiony tłuszcz (przestudzony), nadal starannie wyrabiając, aby ciasto było pulchne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę – powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie ciasto dzielimy na około 16 równych kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy, w środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy.

Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu, zachowując około 4-centymetrowe odstępy. Jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Jagodzianki

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę migdałową. W misce rozcieramy palcami wszystkie składniki tak aby powstały okruchy ciasta.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką lekko dociskając.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 20 minut. Bułeczki z jagodami powinny być lekko rumiane. Studzić na kratce.

Wskazówki

Białka, które pozostaną można wykorzystać do upieczenia bez

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij