Prawdziwe leśne jagody, własnoręcznie zbierane w Borach Tucholskich i dylemat co z nich zrobić? Pierogi z jagodami czy drożdżówki z jagodami.
Tym razem wygrały jagodzianki. Puszyste, lekkie, delikatne bułeczki drożdżowe pełne nadzienia jagodowego posypane kruszonką z mielonych migdałów. Pierogi muszą poczekać na kolejną wyprawę do lasu…
Jagodzianki z migdałową kruszonką
16 sztuk
Składniki
Ciasto:
10 dag cukru,
200 ml mleka,
50 dag mąki pszennej (typ 550),
4 dag świeżych drożdży,
5 żółtek,
1 jajko do posmarowania drożdżówek,
10 dag masła lub margaryny,
szczypta soli.
Nadzienie:
25-30 dag świeżych jagód,
2-3 łyżki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Kruszonka:
50 g mielonych migdałów,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła.
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Mleko lekko podgrzać. Tłuszcz stopić. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Przygotować rozczyn: w miseczce drożdże rozetrzeć z łyżką cukru (aż staną się płynne), dodać połowę mleka i cztery łyżki mąki (tak aby rozczyn miał gęstość śmietany). Zostawić przykryty w ciepłym miejscu, aby wyrósł (około 15 minut).
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać rozczyn, resztę mleka, mąkę, szczyptę soli. Wyrabiać cisto dokładnie, aż będzie gładkie i elastyczne. Pod koniec wlewać po trochu stopiony tłuszcz (przestudzony), nadal starannie wyrabiając, aby ciasto było pulchne.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę – powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na około 16 równych kulek. Każdą z nich rozpłaszczamy, w środek nakładamy łyżkę jagód i dokładnie sklejamy.
Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do spodu, zachowując około 4-centymetrowe odstępy. Jagodzianki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę migdałową. W misce rozcieramy palcami wszystkie składniki tak aby powstały okruchy ciasta.
Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką lekko dociskając.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez około 20 minut. Bułeczki z jagodami powinny być lekko rumiane. Studzić na kratce.
Wskazówki
Białka, które pozostaną można wykorzystać do upieczenia bez
Comments