Lato to okres gdy na stołach królują młode warzywa. Młoda kapusta z wędzonym boczkiem i dużą ilością pachnącego koperku to propozycja na letni obiad. Jego przygotowanie zajmuje 30 minut.
Na razie jest to bigosik, który w miarę upływu czasu i dodawania kolejnych składników do przepisu jesienią zacznie przekształcać się w prawdziwy bigos z suszonymi grzybami i kiszoną kapustą.
Podawać można go z chlebem lub młodymi ziemniaczkami.
Bigosik z młodej kapusty
Składniki
1 główka młodej kapusty,
15 dag wędzonego boczku,
40 dag kiełbasy (np. zwyczajnej, śląskiej),
1-2 cebule,
1 pęczek koperku,
1 łyżka mąki,
sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie
Kapustę obrać z zepsutych lub zwiędłych liści, opłukać, poszatkować. Przełożyć do garnka i wlać około 1/2 szklanki gorącej wody. Dodać łyżeczkę soli. Przykryć, a gdy się zagotuje, odkryć na chwilę. Następnie ponownie przykryć i dusić pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni aż wytopi się tłuszcz. Dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę i chwilę smażyć razem. Boczek i kiełbasę przełożyć do garnka z kapustą pozostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać łyżkę mąki, chwilę podsmażyć nie rumieniąc, odstawić. Rozprowadzić zimną wodą, dolewając jej po trochu, aż powstanie gładka, jednolita masa bez grudek (zasmażka). Zagotować i dodać do kapusty. Doprawić pieprzem, ewentualnie solą. Gotować jeszcze razem ok. 3-5 minut. Na koniec dodać posiekany koperek.
Comments