Świeżutkie śledzie lub flądry kupowane o świcie od rybaków prosto z kutra to wspomnienie dzieciństwa.
Smażone śledzie w occie to potrawa, którą moja babcia przygotowywała obowiązkowo na Wigilię, Nowy Rok, Wielkanoc lub inne rodzinne uroczystości.
Na moim stole goszczą przez cały rok, chociaż kupowane są już nie od rybaków jak kiedyś.
Smażone śledzie w zalewie octowej
Składniki
1 kg świeżych, wypatroszonych śledzi,
mąka do obtoczenia,
olej do smażenia,
sól.
Zalewa z octu
4 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10%,
2 marchewki,
2 średniej wielkości cebule,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 liście laurowe,
10 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki cukru,
1 łyżka soli.
Przygotowanie
Śledzie umyć, osuszyć, oprószyć solą. Odstawić na 15 minut. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.
Przygotować zalewę octową. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać. Wszystkie warzywa z wyjątkiem selera pokroić w talarki.
Przyprawy i warzywa włożyć do garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Dodać ocet i jeszcze raz zagotować.
Usmażone śledzie układać warstwami w misce lub w słojach, zalać zimną zaprawą z octu (seler wyrzucić). Przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.
Comments