• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przystawki

Smażone śledzie w zalewie octowej

Smażone śledzie w zalewie octowej

Świeżutkie śledzie lub flądry kupowane o świcie od rybaków prosto z kutra to wspomnienie dzieciństwa.

Smażone śledzie w occie to potrawa, którą moja babcia przygotowywała obowiązkowo na Wigilię, Nowy Rok, Wielkanoc lub inne rodzinne uroczystości.

Na moim stole goszczą przez cały rok, chociaż kupowane są już nie od rybaków jak kiedyś.

Śledzie opiekane w occie

Smażone śledzie w marynacie

Smażone śledzie w zalewie octowej

Składniki

1 kg świeżych, wypatroszonych śledzi,
mąka do obtoczenia,
olej do smażenia,
sól.

Zalewa z octu
4 szklanki wody,
3/4 szklanki octu 10%,
2 marchewki,
2 średniej wielkości cebule,
1 pietruszka,
kawałek selera,
2 liście laurowe,
10 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżki cukru,
1 łyżka soli.

Przygotowanie

Śledzie umyć, osuszyć, oprószyć solą. Odstawić na 15 minut. Obtoczyć w mące i smażyć na złoto z obu stron na rozgrzanym oleju.

Przygotować zalewę octową. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obrać. Wszystkie warzywa z wyjątkiem selera pokroić w talarki.

Przyprawy i warzywa włożyć do garnka z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut. Dodać ocet i jeszcze raz zagotować.

Usmażone śledzie układać warstwami w misce lub w słojach, zalać zimną zaprawą z octu (seler wyrzucić). Przykryć folią spożywczą. Odstawić do lodówki na minimum 24 godziny.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij