• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

makaron

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

Dobrze podany makaron to wyśmienita uczta dla każdego. Różnorodność kształtów i dodatków stwarza niezliczoną ilość kombinacji na dania z makaronem.

Mięso mielone, pomidory, starty ser żółty i makaron to składniki jednej z najpopularniejszych włoskich potraw, spaghetti Bolognese. Z tych samych składników można przygotować zgodnie z hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella” pyszną zapiekankę z pulpecikami w sosie pomidorowym, podzielić się przepisem z innymi, a przy okazji wziąć udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!”.

Przygotowanie tej zapiekanki nie zajmie dużo czasu, a smak powinien przypaść każdemu miłośnikowi makaronów.

Zapiekanka z makaronem i pulpetami w sosie pomidorowym

Zapiekanka z makaronem Lubella

Zapiekanka makaronowa z pulpecikami w sosie pomidorowym

5 - 6 porcji

Składniki

1 opakowanie makaronu Lubella Fale nr 45 (Tagiatelle mosse),
2 duże pory,
1 łyżeczka suszonego oregano,
5 dag sera żółtego,
1/4 pęczka szczypiorku,
2 łyżki oliwy,
olej do smażenia.

Pulpeciki

50 dag mieszanego mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
1 cebula,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka (to zamiast namoczonej w mleku czerstwej bułki),
sól, pieprz do smaku.

Sos pomidorowy

1 puszka krojonych pomidorów,
1 puszka całych pomidorów bez skóry,
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonej bazylii,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie),
1 łyżka oliwy,
sól do smaku.

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Przełożyć do formy do zapiekania.

Cebulę do pulpecików obrać, drobno posiekać i zeszklić na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju. Dodać do mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, mleko, sól i pieprz, wyrobić na jednolitą masę.

Pory oczyścić z uszkodzonych liści, odciąć ciemnozielone części, przekroić wzdłuż, dokładnie umyć, pokroić w półtalarki.

Na patelni na której smażyła się cebula rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę oliwy. Dodać pokrojone pory, oregano, sól i pieprz. Smażyć przez około 5 minut. Pory przełożyć na warstwę makaronu.

Patelnie przetrzeć ręcznikiem papierowym aby oczyścić ją z resztek pora i cebuli. Wlać olej, zwilżonymi rękoma formować pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do formy do zapiekania na warstwę makaronu z porami.

W międzyczasie przygotować sos. Cebulę i czosnek do sosu obrać i drobno posiekać. W rondelku rozgrzać 1 łyżkę oliwy, dodać cebulę, zeszklić. Dodać czosnek i smażyć razem przez dwie minuty. Dodać pomidory z puszek. Gotować bez przykrycia przez około 10 minut aby sos odparował. Dodać bazylię, oba rodzaje papryki, cukier i sól. Gotować jeszcze przez około 5 minut.

Przygotowanym sosem polać zapiekankę. Posypać serem startym na grubych oczkach.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 30 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.


1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella!

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij