Kiedyś przeczytałam, że makaron zjedzony na śniadanie zapewni nam dobry humor na cały dzień. A jeśli do tego dodamy mozzarellę, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, salami i garść rukoli, jeśli dodatkowo pomyślimy o słonecznej Italii to efekt powinien być murowany.
Prosty, nieskomplikowany przepis na sałatkę, którą można zabrać ze sobą od pracy, podzielić się z przyjaciółmi na wieczornym spotkaniu lub po prostu zjeść na śniadanie.
Przepis bierze udział w konkursie pod hasłem „1000 pomysłów, jedna Lubella”.
„Włoska” sałatka z makaronem
Składniki
1/2 opakowania makaronu Lubella Pióra nr 17 (Penne rigate),
25 dag pomidorków koktajlowych,
20 dag sera mozzarella (2 kulki),
10 dag salami,
2 garści rukoli,
20 czarnych oliwek.
Sos
3 łyżki majonezu,
3 łyżki jogurtu naturalnego,
3 łyżki ulubionego ketchupu,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka bazylii,
1 łyżeczka czerwonej papryki,
sól do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić.
Listki rukoli i pomidorki koktajlowe dokładnie umyć. Pomidorki przekroić na dwie części. Mozzarellę oraz oliwki wyjąć z zalewy i pokroić na cienkie plasterki, salami w paski. Wymieszać składniki sałatki.
Połączyć składniki sosu. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem.
Comments