Uwielbiam moją maszynę do pieczenia chleba. Wyrabia za mnie ciasto na makaron, ciasto na pierogi i ciasto drożdżowe. Ona pracuje a ja mogę w tym czasie wypić kawę, poczytać książkę lub po prostu nic nie robić…
Drożdżówka z jabłkami i żurawiną
Składniki
Ciasto:
45 dag mąki,
300 ml mleka,
1 jajko,
5 dag masła,
80 dag cukru,
cukier wanilinowy,
opakowanie suszonych drożdży (7 g),
szczypta soli,
duża garść żurawiny,
2 jabłka,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka brązowego cukru
Kruszonka:
50 g mąki,
25 g cukru,
25 g zimnego masła,
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Przygotowanie
Do formy do pieczenia chleba wlać mleko, dodać jajko, rozpuszczone i ostudzone masło. Wsypać mąkę, cukier, cukier wanilinowy, drożdże i żurawinę. Wybrać program ciasto drożdżowe i poczekać aż się zrobi.
Oczywiście ciasto można wyrobić ręcznie. Cukier, cukier wanilinowy utrzeć z jajkiem. Dodać przesianą mąkę wymieszaną z drożdżami, podgrzane mleko i wyrabiać na gładką masę. Potem stopniowo dodawać stopiony tłuszcz, nadal starannie wyrabiając. Cisto przykryć i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wymieszać z cynamonem i cukrem.
Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miski i rozcierać palcami tak aby otrzymać grudki.
Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej formy (35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka wciskając je lekko w ciasto. Posypać kruszonką. Odstawić na ok. 15 min do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180oC.
Piec około 40 min.
Wskazówki
Niektórzy mówią, że w drożdżówce najlepsza jest kruszonka z lukrem i tylko to się liczy.
Lukier:
ok. 2 łyżki soku z cytryny,
6 łyżek cukru pudru.
Cukier puder wsypać do miski i stopniowo dodawać sok z cytryny, mieszać na gładką masę, polać przestudzone ciasto.
Comments