Kartoflanka to jedna z najprostszych i najpopularniejszych zup. Z pulpetami może stanowić pożywny, jednogarnkowy obiad.
Kartoflanka z pulpetami
4 porcje
Składniki
4 marchewki średniej wielkości (40-50 dag),
5-6 ziemniaków (60-70 dag),
30 dag mielonego mięsa,
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 ½ łyżeczki majeranku,
4 łyżki oleju,
1/8 l śmietany,
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Warzywa poddusić w garnku na rozgrzanym oleju (2 łyżki). Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 min.
Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, mleko, 1 ½ łyżeczki majeranku, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć pulpety.
Śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Włożyć usmażone pulpety i gotować jeszcze 5 min. Dodać pozostałe 2 łyżeczki majeranku, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Wskazówki
Do zrobienia pulpetów można użyć mięsa drobiowego
Comments