• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

pasty do chleba

Pasta jajeczna z awokado i kaparami

Pasta jajeczna z awokado i kaparami

Pasty kanapkowe nigdy się nie nudzą. Jest to doskonałe urozmaicenie codziennych posiłków.

Tym razem pyszna pasta z ugotowanych jajek i awokado z natką pietruszki oraz kaparami doprawiona sokiem z cytryny, oliwą, solą i świeżo mielonym pieprzem. Najlepiej smakuje na pełnoziarnistym pieczywie lub lekko podpieczonym chlebie tostowym.

Pasta jajeczna z awokado i kaparami

Pasta jajeczna z awokado i kaparami

Pasta jajeczna z awokado i kaparami

Składniki

1 dojrzałe awokado,
1 łyżeczka soku z cytryny,
1 łyżka oliwy,
5 jajek ugotowanych na twardo,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 – 3 łyżki kaparów,
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przygotowanie

Awokado umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i rozgnieść widelcem lub blenderem na jednolitą papkę. Dodać posiekane w kostkę jajka, kapary i natkę pietruszki. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Obserwuj mnie!

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety pod wpływem upływającego czasu powoli się rozpada, a litery są coraz mniej czytelne. Ja również na przestrzeni lat zgromadziłam spory zbiór przepisów.

Kiedy dzieci wyprowadziły się z domu okazało się, że przydałby im się “przepiśnik” z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Powodem powstania tej strony była nie tylko chęć cyfrowego zapisu starych, darzonych przeze mnie sentymentem, receptur mojej babci, ale również moich zgromadzonych przez lata przepisów oraz możliwość prostego przekazania ich następnemu pokoleniu, moim córkom.

Jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
przepisy kulinarne
myTaste.pl

Najnowsze przepisy

  • Udka kurczaka w żurawinowym sosie
  • Szakszuka z czerwoną fasolą
  • Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
  • Ragout z kiszoną kapustą
  • Pomidorowa pierś z indyka
  • Pieczony camembert
Przepisy kulinarne
zBLOGowani.pl

Copyright 2019 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij