• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kanapki

Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem

Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem

Sekretem tej kanapki oprócz pełnoziarnistego pieczywa, jest pasta z chrupkimi kawałkami selera naciowego, musztardy francuskiej i musu jabłkowego. Zastępuje ona z powodzeniem masło. Do tego obowiązkowo zielona sałata i delikatne mięso z pieczonego indyka. Smak sandwicza zaostrza czerwona cebula.

Pyszna propozycja również dla osób dbających o linię.

Kanapka z pieczonym indykiem

Kanapka z pieczonym indykiem

Trójkąciki z pieczonym indykiem i selerem

4 szt. – 2 porcje

Składniki

4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego,
4 plastry pieczonej piersi z indyka,
1 łodyga selera naciowego (około 10 cm),
2 łyżeczki musu jabłkowego lub startego na drobnych oczkach jabłka,
1 łyżeczka musztardy francuskiej,
1/2 łyżeczki soku z cytryny,
1 łyżeczka jogurtu naturalnego,
kilka listków sałaty,
1 -2 plasterki czerwonej cebuli rozdzielone na krążki,
sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

W miseczce wymieszać mus jabłkowy, musztardę, jogurt naturalny i seler naciowy. Doprawić solą i pieprzem.

Kromki chleba tostowego przyrumienić w tosterze lub piekarniku. Dwie kromki posmarować połową masy selerowej, ułożyć liście sałaty i plastry pieczeni z indyka. Ponownie rozłożyć mus jabłkowy z selerem. Położyć krążki cebuli i przykryć pozostałymi kromkami chleba. Lekko docisnąć. Każdy sandwicz przekroić na dwa trójkąty.

Kanapki można przybrać listkami natki selera.

Wskazówki

Do przygotowania sandwicha można wykorzystać pierś indyka z tego przepisu

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij