• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym

karkówka ze śliwkami

Schab karkowy z mocnym, korzennym smakiem imbiru, goździków, przełamany słodyczą śliwek. Pieczeń najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.

schab karkowy ze śliwkami i imbirem

schab karkowy ze śliwkami i imbirem

Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym

8 porcji

Składniki:

1 kg karkówki bez kości,
20 dag suszonych śliwek (bez pestek),
2 łyżki powideł śliwkowych,
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
1-2 goździki,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju.

Opcjonalnie

1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.

Przygotowanie

Wino mocno podgrzać (nie gotować). Śliwki umyć i włożyć na około pół godziny do gorącego wina. Powidła wymieszać z imbirem.

Mięso umyć, osuszyć, naciąć głęboko wzdłuż, rozłożyć, rozbić tłuczkiem na płat grubości około 2 cm.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć nacięciem do dołu, górę posmarować przygotowanymi powidłami. Połowę śliwek wyjąć z wina i ułożyć w trzech rzędach na brzegu mięsa. Schab karkowy zrolować i obwiązać bawełnianą nicią.

Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny, dodać wino z pozostałymi śliwkami, goździki oraz 3-4 łyżki gorącej wody. Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu powstającym podczas pieczenia sosem.

Mięso wyciągnąć z brytfanny na deskę do krojenia, lekko przestudzić, pokroić na porcje. W tym czasie sos lekko zredukować, tzn postawić brytfankę na małym ogniu i odparować nadmiar wody. Można też sos zagęścić dodając 1 łyżeczką mąki pszennej rozmieszaną z ¼ szklanki zimnej wody. Sos zagotować.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią
  • Kotlety jajeczne
  • Łosoś z fasolką szparagową
  • Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku
  • Łazanki zapiekane z kapustą i pieczarkami

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij