Schab karkowy z mocnym, korzennym smakiem imbiru, goździków, przełamany słodyczą śliwek. Pieczeń najlepiej smakuje z kopytkami lub kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty.
Pieczona karkówka w sosie imbirowo-śliwkowym
8 porcji
Składniki:
1 kg karkówki bez kości,
20 dag suszonych śliwek (bez pestek),
2 łyżki powideł śliwkowych,
0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina,
1 łyżeczka startego korzenia imbiru,
1-2 goździki,
sól, pieprz do smaku,
2 łyżki oleju.
Opcjonalnie
1 łyżeczka mąki pszennej do zagęszczenia sosu.
Przygotowanie
Wino mocno podgrzać (nie gotować). Śliwki umyć i włożyć na około pół godziny do gorącego wina. Powidła wymieszać z imbirem.
Mięso umyć, osuszyć, naciąć głęboko wzdłuż, rozłożyć, rozbić tłuczkiem na płat grubości około 2 cm.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, rozłożyć nacięciem do dołu, górę posmarować przygotowanymi powidłami. Połowę śliwek wyjąć z wina i ułożyć w trzech rzędach na brzegu mięsa. Schab karkowy zrolować i obwiązać bawełnianą nicią.
Na patelni rozgrzać olej i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Następnie przełożyć razem z tłuszczem do brytfanny, dodać wino z pozostałymi śliwkami, goździki oraz 3-4 łyżki gorącej wody. Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 1,5 godziny, podlewając od czasu do czasu powstającym podczas pieczenia sosem.
Mięso wyciągnąć z brytfanny na deskę do krojenia, lekko przestudzić, pokroić na porcje. W tym czasie sos lekko zredukować, tzn postawić brytfankę na małym ogniu i odparować nadmiar wody. Można też sos zagęścić dodając 1 łyżeczką mąki pszennej rozmieszaną z ¼ szklanki zimnej wody. Sos zagotować.
Comments