• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

sałatki

Pierś kaczki z rukolą i gruszkami

sałatka z kaczki z malinami

Sałatka z piersi kaczki, rukoli i owoców. Dobra na każdą okazję.

filety z kaczki z rukolą i gruszkami

filety kaczki z rukolą i gruszkami

Pierś kaczki z rukolą i gruszkami

4 porcje

Składniki

10 dag rukoli,
2 gruszki,
2 filety z piersi kaczki,
20 dag malin (mogą być mrożone)

Sos

1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżka octu winnego z jabłek,
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka płynnego miodu,
1/4 łyżeczki soli,
duża szczypta grubo mielonego pieprzu.

Przygotowanie

Mrożone maliny postawić na sitku w temperaturze pokojowej, aby się rozmroziły. Świeże umyć.

Przygotować sos. Połączyć ze sobą oba rodzaje octu z miodem, solą i pieprzem. Kiedy sól się rozpuści, dodać oliwę, wymieszać i wstawić do lodówki.

Piersi z kaczki opłukać, osuszyć. Skórę naciąć w kilku miejscach aż do mięsa. Filety oprószyć solą i pieprzem, układać na silnie rozgrzanej patelni,  najpierw skórą do dołu, potem z drugiej strony. Mocno przyrumienić przez około 7 minut z każdej strony. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut. Po tym czasie mięso wyłożyć na deskę i przestudzić przez około 10 minut. Mięso z kaczki pokroić na plasterki, powinno być lekko różowe w środku.

Rukolę umyć, osuszyć, ewentualnie poobcinać twarde ogonki.

Umyte gruszki przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Połówki pokroić wzdłuż na grubsze plasterki.

Na czterech talerzach rozłożyć porcje rukoli, gruszek i mięsa. Posypać malinami. Polać przygotowanym wcześniej sosem. Oprószyć pieprzem. Zaraz podawać.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij