• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą

Skrzydełka kurczaka

Skrzydełka kurczaka to niedrogi składnik wielu potraw. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kucharskich.

Tym razem duszone z curry, przyprawą garam masala, jabłkami, dużą ilością cebuli i bananami nabierają orientalnego smaku.

Podane z ryżem tworzą fantastyczne, a zarazem rozgrzewające danie – idealne na obiad lub kolację.

Skrzydełka kurczaka

Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą

4 porcje

Składniki

10 dużych skrzydełek kurczaka (ok. 1,5 kg),
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
3 jabłka,
1 banan,
1 szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki),
1 puszka całych pomidorów,
1 kwaśna śmietana 18%,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala,
4 łyżeczki curry,
4 łyżki oleju,
mąka do obtoczenia skrzydełek,
sól.

Przygotowanie

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki, posypać solą i dwoma łyżeczkami przyprawy curry, odstawić na 15 minut. Mąkę wysypać na talerzyk, skrzydełka otoczyć w mące, smażyć po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz.

W tym czasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W tłuszczu po smażeniu skrzydełek zeszklić cebulę, pod koniec dodać ząbki czosnku oraz starte jabłka. Wlać rosół, sok z pomidorów, posypać 2 łyżeczkami curry, włożyć kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby sos za mocno wyparował, uzupełnić go gorącą wodą.

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i przyprawą garam masala. Dodać do sosu, wymieszać zagotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać całe pomidory z puszki i pokrojonego w 2 cm plasterki banana. Jeszcze chwilę podgrzewać.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij