Brokuły to smaczne i zdrowe warzywa bogate w przeciwutleniacze. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Brokuły i sezam razem to samodzielna przekąska lub dodatek do drugich dań.
Brokuły z sezamem
4 porcje w 15 minut
Składniki
2 brokuły,
2 łyżki ziaren jasnego sezamu,
1 łyżka oleju sezamowego,
1/4 łyżeczki ostrej papryki.
Przygotowanie
Wysypać ziarna sezamu na suchą patelnię (bez tłuszczu) i na średnim ogniu podgrzewać cały czas mieszając, aż ziarenka zrobią się lekko brązowe. Po wyprażeniu sezam nabiera charakterystycznego smaku i można wtedy wykorzystać w pełni jego walory smakowe.
Brokuły podzielić na różyczki, opłukać. W dużym garnku zagotować 3 litry wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Brokuły wrzucić na wrzątek i gotować około 7 minut, odcedzić, przełożyć do miski, skropić olejem, posypać papryką i ziarnami sezamu, wymieszać.
Tak przygotowane brokuły smakują wyśmienicie na zimno i na ciepło.
Comments