• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Ragout z kiszoną kapustą

danie jednogarnkowe

Jesienią i zimą chętnie sięgam po przepisy na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Na obiad w chłodniejsze dni polecam sprawdzony przepis na proste ragout z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, z dodatkiem kwaśnej śmietany. To może być dla niektórych zaskakujące połączenie. Ci, którzy boją się zaryzykować, mogą pominąć ostatni składnik. Ja jednak uwielbiam ten zestaw, dodatkowo wzbogacony smakiem i aromatem kminku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wiele pracy, a efektem jest potrawa, która doskonale rozgrzeje i zaspokoi największy głód.

Warto pamiętać, że kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C i korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co jest bardzo istotne w czasie, gdy często się przeziębiamy.

ragout z kiszoną kapustą

Ragout z kiszoną kapustą

4 porcje

Składniki

60 dag łopatki wieprzowej,
50-60 dag kiszonej kapusty,
50 dag ziemniaków,
1 duża cebula,
1 łyżeczka całego kminku,
1 czubata łyżeczka mąki,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz do smaku,
3 łyżki oleju do smażenia.

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w 3 cm kostkę, następnie oprószyć solą, pieprzem i mąką. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kapustę lekko poszatkować.

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać pokrojoną łopatkę i obsmażyć do zrumienienia. Mięso przesunąć na jedną stronę patelni, dodać cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty. Całość podlać ok. 1,5 szklanki wrzątku, przykryć i dusić przez 20 minut. W tym czasie obrać ziemniaki i podgotować je w osobnym garnku przez 15 minut w osolonym wrzątku (nie powinny się rozpadać), odcedzić.

Do podduszonego mięsa dodać przygotowaną wcześniej kiszoną kapustę, łyżeczkę kminku i ćwierć łyżeczki soli. Całość dusić przez kolejne 25 minut.

Na koniec ragout wymieszać ze śmietaną oraz dodać podgotowane ziemniaki. Potrawę można jeszcze doprawić pieprzem i solą. Ja lubię lekko pikantną. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Profiterole z serowym ganache
  • Ryżowa sałatka z selerem naciowym
  • Tarta na cieście francuskim z buraczkami i fetą
  • Bananowe ciastka z płatków owsianych
  • Napój imbirowy z miodem i cytryną

Copyright 2021 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij