Błyskawiczny i bardzo łatwy do zrobienia makaron z aromatycznym sosem kurkowym na bazie słodkiej śmietanki. Znakomite danie z polędwiczką wieprzową, odrobiną czosnku, cebuli oraz dla podkręcenia smaku zielonym marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Sami spróbujcie.
Spaghetti z sosem kurkowym
4 porcje
Składniki
1 opakowanie makaronu spaghetti lub innego ulubionego,
1 średnia cebula,
1 ząbek czosnku,
20 dag kurek,
1 mała polędwiczka wieprzowa (30 – 40 dag),
0,5 l śmietanki 18%,
1 łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 łyżki oliwy,
4 łyżki tartego parmezanu,
sól, świeżo zmielony pieprz do smaku.
Przygotowanie
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki.
Kurki oczyścić, opłukać na durszlaku, większe grzyby można przekroić na mniejsze kawałki.
Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek. Polędwiczkę pokroić ostrym nożem w cienkie plastry, następnie plastry pokroić w cienkie paseczki grubości 2-3 mm.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, podsmażyć. Zwiększyć ogień, dodać czosnek i polędwiczki, smażyć przez około 3 minuty często mieszając. Następnie dodać kurki, sól i świeżo zmielony pieprz. Smażyć całość przez około 5 minut. W tym czasie odsączyć z zalewy łyżeczkę marynowanego pieprzu, położyć na desce i lekko zmiażdżyć nożem. Ziarna pieprzu wrzucić na patelnię, wlać słodką śmietankę. Całość dusić przez chwilę, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. Na koniec dodać natkę pietruszki.
Sos wymieszać z ugotowanym makaronem i od razu podawać posypany parmezanem.
Comments