Kiedy moje, już teraz dorosłe dzieci lub mąż kręcą się po kuchni, zaglądają co chwila do lodówki i mówią „Zjedlibyśmy coś dobrego”, to od wielu lat w ruch idzie kasza manna oraz słoik jagód zasypanych cukrem z zimowych zapasów. Jest to łatwa do wykonania, lekkostrawna, trochę zapomniana propozycja na śniadanie, kolację czy deser.
Kasza manna z jagodami
2 porcje
Składniki
1,5 szklanki mleka,
0,5 szklanki kaszy manny,
3 łyżeczki cukru,
0,5 łyżeczki cukru wanilinowego,
1 łyżeczka masła,
szczypta soli,
jagody w syropie lub sok malinowy do polania
Przygotowanie
Z podanej ilości mleka odmierzyć 1 szklankę, zagotować z cukrem i szczyptą soli. Pozostałe mleko zmieszać z kaszą manną na gęstą papkę i wlać na gotujące się mleko. Gotować powoli ok. 5 min intensywnie mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Gdy kasza zgęstnieje włożyć masło i wymieszać.
Podawać z jagodami lub sokiem malinowym albo innymi ulubionymi dodatkami.
Comments