• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

zupy

Kartoflanka z pulpetami

kartoflanka z pulpetami i marchewką

Kartoflanka to jedna z najprostszych i najpopularniejszych zup. Z pulpetami może stanowić pożywny, jednogarnkowy obiad.

Kartoflanka z pulpetami

4 porcje

kartoflanka z pulpetami i marchewką

Składniki

4 marchewki średniej wielkości (40-50 dag),
5-6 ziemniaków (60-70 dag),
30 dag mielonego mięsa,
1 l bulionu warzywnego (może być z kostki),
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
3 ½ łyżeczki majeranku,
4 łyżki oleju,
1/8 l śmietany,
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Ziemniaki i marchewkę obrać i umyć. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchewkę w talarki. Warzywa poddusić w garnku na rozgrzanym oleju (2 łyżki). Dodać bulion i gotować pod przykryciem ok. 25 min.

Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą, mleko, 1 ½ łyżeczki majeranku, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Uformować małe kulki.  Na patelni rozgrzać pozostały olej i usmażyć pulpety.

Śmietanę dodać do zupy, wymieszać i zagotować. Włożyć usmażone pulpety i gotować jeszcze 5 min.  Dodać pozostałe 2 łyżeczki majeranku, ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.

 

Wskazówki

Do zrobienia pulpetów można użyć mięsa drobiowego

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij