Przepis na ten placek dostałam 25 lat temu od przyjaciółki. Robiąc porządki znalazłam już zapomnianą przeze mnie kartkę w starym zeszycie. Jest to bardzo proste, szybkie ciasto. Gdy robiłam je pierwszy raz zaskoczeniem była konsystencja. Można powiedzieć, że jest to placek budyniowy ze skorupką z wiórków kokosowych z wyczuwalnym aromatem cytryny.
Schłodzony smakuje wyśmienicie.
Placek kokosowo-cytrynowy
Składniki
2 łyżeczki startej skórki z cytryny,
4 łyżki soku z cytryny,
4 jajka,
½ szklanki masła lub margaryny,
½ szklanki mąki,
2 szklanki mleka,
1 szklanka cukru,
1 szklanka wiórek kokosowych,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżeczki cukru wanilinowego.
Przygotowanie
Cytrynę dokładnie umyć.
Skórkę z cytryny, sok z cytryny i cukier dobrze utrzeć. Następnie dodać masło i jajka, potem mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy oraz wiórki kokosowe. Na samym końcu wlać mleko. To wszystko ubijać do połączenia składników ok. 5 sekund.
Formę wyłożyć folią aluminiową i przelać masę (ciasto jest bardzo płynne)
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 o C i piec 50 minut.
Podawać schłodzone.