• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

tarty

Tarta z łososiem i krewetkami

Tarta z łososiem i krewetkami

Uwielbiam tarty, szczególnie wytrawne na kruchym cieście. Tym razem nadzienie zrobione jest z wędzonego łososia, krewetek i szpinaku podsmażonego z cebulką i czosnkiem. A wszystko zanurzone w masie śmietanowo jajecznej z dodatkiem serka mascarpone.

Doskonale sprawdza się jako danie obiadowe lub na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi.

Tarta z łososiem i krewetkami

8 porcji

Tarta z łososiem, krewetkami i szpinakiem

Składniki

Spód na tartę

25 dag mąki pszennej,
12,5 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
sól do smaku

Nadzienie

20 dag szpinaku świeżego lub mrożonego,
½ cebuli,
ząbek czosnku,
3-4 plastry wędzonego łososia,
10 dużych krewetek,
3 jajka,
200 g kwaśnej śmietany 18%,
200 g serka mascarpone,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól,
pieprz,
2 łyżki oliwy.

Przygotowanie

Kruche ciasto na tartę

Mąkę drobno posiekać z masłem. Dodać jajko, 3 łyżki wody i szczyptę soli. Szybko wyrobić ścisłe, błyszczące ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.

Przygotować formę na tartę o średnicy 28 cm. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować między dwoma kawałkami foli i przenieść do formy posmarowanej masłem. Ciastem wyłożyć dno i boki formy. Dno podziurkować widelcem.

Piekarnik nagrzać do 190oC. Ciasto osłonic folią aluminiową, na spód wysypać np. suchą fasolę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 min. Następnie ściągnąć folię z obciążeniem i piec jeszcze ok. 10 minut. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.

W tym czasie przygotować nadzienie.

Świeży szpinak przebrać, odciąć ogonki, umyć i osuszyć. Cebulę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć ok 5 min. Pod koniec dodać sól i świeżo zmielony pieprz do smaku. W przypadku szpinaku mrożonego dobrze go odparować.

Krewetki rozmrozić, przelać na sitku zimną wodą, jeśli trzeba obrać ze skorupek.

Łososia pokroić w paski.

Jajka, śmietanę i serek mascarpone razem ze szczyptą soli, pieprzem i gałką muszkatołową ubić trzepaczką. Masę wylać na przestudzone ciasto. Ułożyć na niej lekko wciskając szpinak, krewetki i kawałki łososia.

Piec 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC

Wskazówki

Do nadzienia można wykorzystać wędzone brzuszki łososia.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Karolina says

    21 czerwca 2016 at 16:01

    Masa śmietanowa jest dosyć rzadka. Czy tak ma być i zetnie się w trakcie pieczenia? Zastanawiam się, czy nie zagęścić jej mąką.

    Odpowiedz
    • Gosia says

      21 czerwca 2016 at 16:11

      Zetnie się w piekarniku. Nie dodawałabym mąki

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij