• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

przetwory

Dżem jabłkowy z bananami

jabłka z bananami i cynamonem

Wczesna jesień to czas, w którym warto przygotować dżem z antonówek, doskonałych jabłek, zawierających dużą ilość pektyn. Soczyste owoce, o kwaskowym smaku  i intensywnym zapachu bardzo dobrze komponują się z delikatnymi bananami i nutką cynamonu. Słodziutki dżem na jesienne wieczory… Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom.

dżem jabłkowo bananowy

dżem jabłkowo bananowy

Dżem jabłkowy z bananami

Składniki

2,5 kg jabłek antonówek,
1 kg bananów,
2 łyżeczki cynamonu,
75 dag cukru,
sok z ½ cytryny.

Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, podlać szklanką gorącej wody. Owoce rozgotować na mus, około 20 minut. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.

Do musu dodać cukier, banany i cynamon. Gotować na bardzo małym płomieniu często mieszając przez około 10-15 minut.

Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. kasia says

    15 czerwca 2018 at 16:11

    Nie jadłam jeszcze miksu z bananami, może być smacznie. Lubię i jabłka i banany, tylko cynamon mi nie pasuje – nie przepadam

    Odpowiedz
    • Stary Zeszyt says

      15 czerwca 2018 at 16:25

      Ten cynamon dla mnie to kropeczka nad i… 😜 Ale i bez niego też będzie smacznie

      Odpowiedz

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij