Wczesna jesień to czas, w którym warto przygotować dżem z antonówek, doskonałych jabłek, zawierających dużą ilość pektyn. Soczyste owoce, o kwaskowym smaku i intensywnym zapachu bardzo dobrze komponują się z delikatnymi bananami i nutką cynamonu. Słodziutki dżem na jesienne wieczory… Przypadnie do gustu szczególnie dzieciom.
Dżem jabłkowy z bananami
Składniki
2,5 kg jabłek antonówek,
1 kg bananów,
2 łyżeczki cynamonu,
75 dag cukru,
sok z ½ cytryny.
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, podlać szklanką gorącej wody. Owoce rozgotować na mus, około 20 minut. Banany obrać, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Do musu dodać cukier, banany i cynamon. Gotować na bardzo małym płomieniu często mieszając przez około 10-15 minut.
Gorący dżem nałożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem.
kasia napisał
Nie jadłam jeszcze miksu z bananami, może być smacznie. Lubię i jabłka i banany, tylko cynamon mi nie pasuje – nie przepadam
Stary Zeszyt napisał
Ten cynamon dla mnie to kropeczka nad i… 😜 Ale i bez niego też będzie smacznie