Na śniadanie, na kolację, na świeżutką bułeczkę, na chrupiącego tosta, na dobry humor, na zdrowie… Gorzka czekolada, kakao i śliwki węgierki to idealne połączenie zamknięte w słoikach na zimę.
Powidła śliwkowe z czekoladą
Składniki
2,5 kg śliwek węgierek,
100 g gorzkiej czekolady,
80 g gorzkiego kakao,
30 dag cukru.
Przygotowanie
Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do szerokiego garnka, podlać ½ szklanki gorącej wody. Zagotować pod przykryciem.
Następnie garnek odkryć i gotować owoce na małym ogniu, często mieszając przez około 2 godziny, aż masa zgęstnieje.
Dodać cukier, gotować jeszcze przez około 10 minut. Na koniec dodać przesiane kakao oraz kawałki gorzkiej czekolady. Całość gotować do rozpuszczenia składników.
Gorący dżem nakładać do czystych słoików, zakręcić wyparzonymi nakrętkami, odwrócić do góry dnem na około 20 minut.
Wskazówki
Proporcje na około 9-10 słoiczków po koncentracie pomidorowym …
Magdalena napisał
moje ulubione 🙂