Delikatne klopsiki z mielonego mięsa indyka w sosie śmietanowo – kurkowym. Najlepiej smakują z kopytkami lub ulubionym makaronem.
Pulpeciki w sosie kurkowym
4 porcje
Składniki
50 dag mielonego mięsa z indyka,
1 mała cebula,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
20 dag kurek ,
1 mała kwaśna śmietana 18% (200 g),
2 łyżeczki mąki,
1 łyżka masła,
½ pęczka koperku,
sól, pieprz do smaku,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Cebulę obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, dodać cebulę i podsmażyć na złoty kolor.
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulę, bułkę tartą, wbić jajko, dodać około ¼ łyżeczki soli i pieprz do smaku. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Podczas formowania pulpecików można zwilżyć dłonie zimną wodą, wtedy mięso nie będzie się kleiło do rąk.
Kurki oczyścić, opłukać, większe pokroić na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, podsmażyć klopsiki z każdej strony (po około 3 minuty), dodać oczyszczone kurki, łyżkę masła i smażyć razem na średnim ogniu przez około 5 minut. Całość podlać 1,5 szklanki gorącej wody i dusić pod przykryciem przez około 20 minut.
Śmietanę wymieszać dokładnie z mąką, warto wlać kilka łyżek gorącego sosu, aby śmietana się zahartowała i nie zważyła, dodać do klopsików, gotować około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Koperek opłukać, odciąć grube łodyżki, drobno posiekać, dodać do pulpecików.
Lady Laura. napisał
Pysze klopsiki!