Czasami zdarza mi się kupić patroszonego łososia. Po wykrojeniu filetów zostaje głowa i kręgosłup. Co z tym zrobić? Najlepiej zupę rybną…
Przepis dostałam wiele lat temu od znajomego i na stałe zagościł w moim menu. Duża ilość warzyw sprawia, że zupa jest gęsta, bardzo sycąca i ma niepowtarzalny smak. Warto poświęcić czas na jej przygotowanie.
Głowy łososia można też czasem kupić w sklepie rybnym lub na stoisku w markecie. Niewiele kosztują, a stanowią doskonałą bazę do przygotowania wywaru.
Zupa rybna z łososia
6 porcji
Składniki
2 litry wody,
resztki rybne (2 głowy łososia lub 1 głowa i kręgosłup),
filet z łososia (30 – 40 dag),
1 duży seler korzeniowy,
3 marchewki,
6 ziemniaków średniej wielkości,
1 czerwona papryka,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 koncentraty pomidorowe,
2 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
1,5 łyżeczki soli,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego,
2 łyżki oleju,
2 łyżki margaryny,
2 łyżki cukru.
Przygotowanie
Pozostałości rybne, czyli kręgosłup i głowy należy dokładnie umyć i oczyścić. Dodatkowo głowy należy pozbawić oczu i skrzeli. Resztki ryby przełożyć do garnka i zalać dwoma litrami zimnej wody. Gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę od momentu zawrzenia na niewielkim ogniu. Wywar przecedzić. Łby i kręgosłup obrać z resztek mięsa, odłożyć do miseczki.
W tym czasie obrać seler, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Ziemniaki, marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Do odcedzonego wywaru dodać pokrojone warzywa. gotować przez 30 minut.
Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, zeszklić cebulę, dodać obrane, zmiażdżone ząbki czosnku, smażyć razem przez chwilę, przełożyć do garnka z zupą. Czerwoną paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego, pokroić w paseczki, dodać do zupy, gotować kolejne 30 minut.
Na patelni po smażeniu cebuli rozpuścić margarynę, dodać cukier, smażyć do uzyskania ciemno brązowego koloru. Skarmelizowany cukier ostrożnie dodać do zupy, może pryskać.
Na patelnię dodać łyżkę oleju i podsmażyć 2 koncentraty pomidorowe (2-3 minuty), przełożyć do garnka. Dodać sól i przyprawy.
Filet z łososia umyć, odciąć skórę i wyciągnąć ości. Pokroić w 2 cm kostkę, dodać do zupy razem z obranymi wcześniej resztkami po ugotowaniu wywaru.
Gotować jeszcze przez 10 minut. Całość ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać posypaną koperkiem.
Comments