• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

mąka

Cebulaki drożdżowe

cebulaki drożdżowe

Barszcz czerwony z pasztecikiem, barszcz czerwony z uszkami… Proponuję małą odmianę i namawiam do spróbowania barszczu czerwonego z pieczonymi cebulakami drożdżowymi. Podawane na zimno lub gorące są idealne nie tylko do tradycyjnego czerwonego barszczu lub bulionu, mogą stanowić również samodzielna przekąskę.

cebulaczki

Cebulaki drożdżowe

około 35 szt.

Składniki

Ciasto

35 dag mąki,
0,5 szklanki mleka,
25 g świeżych drożdży,
1 jajko,
5 dag masła lub margaryny,
1/2  łyżeczki soli.

Nadzienie

2 średnie cebule,
5 dag ostrego sera żółtego (np. tylżycki),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka masła,
sól, pieprz.

Dodatkowo

2-3 łyżki mleka do posmarowania cebulaków.

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Tłuszcz stopić w garnuszku i przestudzić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką. Dodać jajko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić na maśle. Doprawić solą i pieprzem.

Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić w kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli. Ciasto złożyć nakładając na siebie dwa przeciwległe rogi kwadratu.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cebulaki, posmarować na wierzchu mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka, posypać startym serem i papryką. Odstawić na 10 minut aby trochę podrosły.

Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij