Barszcz czerwony z pasztecikiem, barszcz czerwony z uszkami… Proponuję małą odmianę i namawiam do spróbowania barszczu czerwonego z pieczonymi cebulakami drożdżowymi. Podawane na zimno lub gorące są idealne nie tylko do tradycyjnego czerwonego barszczu lub bulionu, mogą stanowić również samodzielna przekąskę.
Cebulaki drożdżowe
około 35 szt.
Składniki
Ciasto
35 dag mąki,
0,5 szklanki mleka,
25 g świeżych drożdży,
1 jajko,
5 dag masła lub margaryny,
1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie
2 średnie cebule,
5 dag ostrego sera żółtego (np. tylżycki),
2 łyżeczki słodkiej papryki,
1 łyżka masła,
sól, pieprz.
Dodatkowo
2-3 łyżki mleka do posmarowania cebulaków.
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Tłuszcz stopić w garnuszku i przestudzić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką. Dodać jajko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub pokrywką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę obrać, pokroić w talarki i zeszklić na maśle. Doprawić solą i pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić w kwadraty o boku 5-6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli. Ciasto złożyć nakładając na siebie dwa przeciwległe rogi kwadratu.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej cebulaki, posmarować na wierzchu mlekiem za pomocą silikonowego pędzelka, posypać startym serem i papryką. Odstawić na 10 minut aby trochę podrosły.
Piec 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.
Comments