Kiszenie buraków jest bardzo proste i łatwe. Otrzymany w ten sposób zakwas powinien być gęsty, oleisty, ciemnoczerwonej barwy o kwaśno-słodkawym smaku. Barszcz wigilijny przygotowany na naturalnym kwasie buraczanym nie będzie miał sobie równych.
Kwas buraczany
Składniki
1,5 kg czerwonych buraków,
kromka chleba razowego,
2 – 2,5 litra letniej, przegotowanej wody.
Przygotowanie
Buraki umyć, obrać i pokroić w cienkie plastry. Ułożyć w dużym szklanym słoju, zalać letnią przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki, najlepiej żeby była 2 – 3 cm ponad. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Słój obwiązać gazą i postawić w najcieplejszym miejscu w kuchni. Po czterech, pięciu dniach ostrożnie usunąć pianę, jaka pojawi się na powierzchni.
Gotowy, klarowny zakwas zlać przez gazę do czystych butelek. W szczelnie zakorkowanych butelkach, w lodówce można go przechowywać przez kilka tygodni.
Comments