Skrzydełka kurczaka to niedrogi składnik wielu potraw. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kucharskich.
Tym razem duszone z curry, przyprawą garam masala, jabłkami, dużą ilością cebuli i bananami nabierają orientalnego smaku.
Podane z ryżem tworzą fantastyczne, a zarazem rozgrzewające danie – idealne na obiad lub kolację.
Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą
4 porcje
Składniki
10 dużych skrzydełek kurczaka (ok. 1,5 kg),
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
3 jabłka,
1 banan,
1 szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki),
1 puszka całych pomidorów,
1 kwaśna śmietana 18%,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala,
4 łyżeczki curry,
4 łyżki oleju,
mąka do obtoczenia skrzydełek,
sól.
Przygotowanie
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki, posypać solą i dwoma łyżeczkami przyprawy curry, odstawić na 15 minut. Mąkę wysypać na talerzyk, skrzydełka otoczyć w mące, smażyć po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz.
W tym czasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.
Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
W tłuszczu po smażeniu skrzydełek zeszklić cebulę, pod koniec dodać ząbki czosnku oraz starte jabłka. Wlać rosół, sok z pomidorów, posypać 2 łyżeczkami curry, włożyć kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby sos za mocno wyparował, uzupełnić go gorącą wodą.
Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i przyprawą garam masala. Dodać do sosu, wymieszać zagotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać całe pomidory z puszki i pokrojonego w 2 cm plasterki banana. Jeszcze chwilę podgrzewać.
Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Comments