• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

kurczak

Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą

Skrzydełka kurczaka

Skrzydełka kurczaka to niedrogi składnik wielu potraw. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kucharskich.

Tym razem duszone z curry, przyprawą garam masala, jabłkami, dużą ilością cebuli i bananami nabierają orientalnego smaku.

Podane z ryżem tworzą fantastyczne, a zarazem rozgrzewające danie – idealne na obiad lub kolację.

Skrzydełka kurczaka

Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą

4 porcje

Składniki

10 dużych skrzydełek kurczaka (ok. 1,5 kg),
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
3 jabłka,
1 banan,
1 szklanka rosołu drobiowego (może być z kostki),
1 puszka całych pomidorów,
1 kwaśna śmietana 18%,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
0,5 łyżeczki przyprawy garam masala,
4 łyżeczki curry,
4 łyżki oleju,
mąka do obtoczenia skrzydełek,
sól.

Przygotowanie

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć cienkie końcówki, posypać solą i dwoma łyżeczkami przyprawy curry, odstawić na 15 minut. Mąkę wysypać na talerzyk, skrzydełka otoczyć w mące, smażyć po 5 minut z każdej strony na rozgrzanym oleju. Wyjąć na talerz.

W tym czasie obrać cebulę i czosnek. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

W tłuszczu po smażeniu skrzydełek zeszklić cebulę, pod koniec dodać ząbki czosnku oraz starte jabłka. Wlać rosół, sok z pomidorów, posypać 2 łyżeczkami curry, włożyć kurczaka i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdyby sos za mocno wyparował, uzupełnić go gorącą wodą.

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką ziemniaczaną i przyprawą garam masala. Dodać do sosu, wymieszać zagotować aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać całe pomidory z puszki i pokrojonego w 2 cm plasterki banana. Jeszcze chwilę podgrzewać.

Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij