Zrazy, czyli po włosku involtini, zawijane z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie smaki kojarzące się ze słoneczną Italią.
Zrazy po włosku w sosie pomidorowym
4 porcje
Składniki
8 cienkich sznycli (kotletów) schabowych,
kulka mozzarelli,
10 suszonych pomidorów,
8 łyżeczek zielonego pesto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
0,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
olej do smażenia.
Przygotowanie
Mięso opłukać, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy sznycel oprószyć solą i pieprzem.
Suszone pomidory drobno posiekać. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Można też pokroić w drobną kostkę.
Kotlety posmarować cienką warstwą pesto, posypać suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. Zwinąć ciasno roladki i spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor (całość około 15 minut).
W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na drugiej patelni, rozgrzać 2 łyżki oliwy (może być z zalewy od suszonych pomidorów), zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki razem z sokiem i bulion. Gotować około 5 minut. Sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi.
Zrazy przełożyć do sosu, podgrzać.
Najlepiej podawać z makaronem wstążki. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.
Comments