• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

wieprzowina

Zrazy po włosku w sosie pomidorowym

involtini

Zrazy, czyli po włosku involtini, zawijane z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie smaki kojarzące się ze słoneczną Italią.

włoskie roladki

Zrazy po włosku w sosie pomidorowym

4 porcje

Składniki

8 cienkich sznycli (kotletów) schabowych,
kulka mozzarelli,
10 suszonych pomidorów,
8 łyżeczek zielonego pesto,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
0,5 szklanki bulionu (może być z kostki),
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
sól, pieprz,
olej do smażenia.

Przygotowanie

Mięso opłukać, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem. Kotlety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa. Każdy sznycel oprószyć solą i pieprzem.

Suszone pomidory drobno posiekać. Mozzarellę osączyć z zalewy i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Można też pokroić w drobną kostkę.

Kotlety posmarować cienką warstwą pesto, posypać suszonymi pomidorami i startą mozzarellą. Zwinąć ciasno roladki i spiąć wykałaczką.

Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć roladki ze wszystkich stron na złoty kolor (całość około 15 minut).

W tym czasie przygotować sos. Cebulę i czosnek obrać. Cebule pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Na drugiej patelni, rozgrzać 2 łyżki oliwy (może być z zalewy od suszonych pomidorów), zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory z puszki razem z sokiem i bulion. Gotować około 5 minut. Sos pomidorowy doprawić solą i pieprzem, odrobiną cukru i ziołami prowansalskimi.

Zrazy przełożyć do sosu, podgrzać.

Najlepiej podawać z makaronem wstążki. Można udekorować świeżymi listkami bazylii.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij