Jeśli nie lubimy zapachu smażonej ryby w swoim mieszkaniu, to polecam wersję gotowaną w aromatycznym sosie cytrynowym z dodatkiem białego wytrawnego wina oraz dużą ilością natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i sezonowych surówek.
Potrawka z morszczuka
4 porcje
Składniki
1 kg mrożonego morszczuka (lub innej morskiej ryby),
porcja włoszczyzny,
3 cebule,
listek laurowy,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 cytryna,
2 żółtka,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól.
Przygotowanie
Cytrynę dokładnie umyć gorącą wodą i odkroić połowę skórki. Przekroić na pół i wycisnąć sok z jednej części.
Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje. Przygotowane kawałki ryby, posolić, oprószyć pieprzem, skropić połową soku z cytryny.
Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, lekko zrumienić nad gazem. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli, przygotowane warzywa i cebulę, gotować przez około 30 minut. Dodać skórkę cytrynową, przyprawy i gotować kolejne 20 minut. Jeśli ugotowane warzywa chcemy wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, to jest to moment, w którym powinniśmy je wyciągnąć. W przeciwnym razie przejdą aromatem gotowanej ryby. Do wywaru włożyć porcje ryb, gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
Przygotować sos
Odlać 3/4 szklanki wywaru, przecedzić przez sitko. W niedużym rondelku stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, mieszając połączyć z wywarem z ryb. Trzeba uważać aby nie powstały grudki. Mieszając dodać wino, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, odstawić. Żółtka dokładnie roztrzepać i zaciągnąć nimi sos. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pozostałym sokiem z cytryny, wymieszać z pietruszką.
Ugotowaną porcję ryby wyjąć z wywaru, wyłożyć na talerz, zalać porcją sosu.
Comments