• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ryby i owoce morza

Potrawka z morszczuka

potrawka z morszczuka

Jeśli nie lubimy zapachu smażonej ryby w swoim mieszkaniu, to polecam wersję gotowaną w aromatycznym sosie cytrynowym z dodatkiem białego wytrawnego wina oraz dużą ilością natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i sezonowych surówek.

morszczuk w sosie cytrynowym

morszczuk w sosie cytrynowym

Potrawka z morszczuka

4 porcje

Składniki

1 kg mrożonego morszczuka (lub innej morskiej ryby),
porcja włoszczyzny,
3 cebule,
listek laurowy,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
5 ziaren jałowca,
1/4 szklanki białego wytrawnego wina,
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki,
1 cytryna,
2 żółtka,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól.

Przygotowanie

Cytrynę dokładnie umyć gorącą wodą i odkroić połowę skórki. Przekroić na pół i wycisnąć sok z jednej części.

Rozmrożoną rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje. Przygotowane kawałki ryby, posolić, oprószyć pieprzem, skropić połową soku z cytryny.

Warzywa obrać, opłukać i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, lekko zrumienić nad gazem. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać 1 łyżeczkę soli, przygotowane warzywa i cebulę, gotować przez około 30 minut. Dodać skórkę cytrynową, przyprawy i gotować kolejne 20 minut. Jeśli ugotowane warzywa chcemy wykorzystać do przygotowania sałatki jarzynowej, to jest to moment, w którym powinniśmy je wyciągnąć. W przeciwnym razie przejdą aromatem gotowanej ryby. Do wywaru włożyć porcje ryb, gotować kolejne 20 minut na wolnym ogniu.

Przygotować sos

Odlać 3/4  szklanki wywaru, przecedzić przez sitko. W niedużym rondelku stopić masło, dodać mąkę, wymieszać, mieszając połączyć z wywarem z ryb. Trzeba uważać aby nie powstały grudki. Mieszając dodać wino, doprowadzić do wrzenia, chwilę pogotować, odstawić. Żółtka dokładnie roztrzepać i zaciągnąć nimi sos. Przyprawić do smaku solą, cukrem, pozostałym sokiem z cytryny, wymieszać z pietruszką.

Ugotowaną porcję ryby wyjąć z wywaru, wyłożyć na talerz, zalać porcją sosu.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij