Lekkie, wilgotne ciasto dyniowe. Do jego przygotowania potrzeba trochę siły i ostry nóż. Przyda się również łyżka do wyskrobania nasion gdy już pokroimy dynię.
Pełne witamin i aromatu mielonych migdałów, podane z bitą śmietaną, będzie idealnym dodatkiem do kawy na jesienne popołudnie.
Ciasto dyniowo-migdałowe
12 porcji
Składniki
około 40 dag dyni Hokkaido,
6 jajek,
20 dag cukru,
30 dag mielonych migdałów,
5 łyżek mąki (ok. 70 g),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania,
masło lub margaryna do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy.
Przygotowanie
Dynię umyć, pokroić na cząstki, za pomocą łyżki oczyścić z nasion, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka umyć, wbić do miski i ubić na puszystą masę z cukrem.
Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ubitych jajek. Na końcu dodać sok z cytryny oraz startą dynię.
Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nadmiar bułki wytrząsnąć.
Ciasto przełożyć do tortownicy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby za mocno się nie przypiekło.
Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.
Comments