• śniadania / kolacje
    • pieczywo, kanapki
    • pasty do chleba
    • domowe wędliny
    • z piekarnika
    • przystawki
    • bez chleba
    • napoje
    • święta
  • obiady
    • zupy
    • ryby i owoce morza
    • mięso i podroby
    • drób
    • kasza, mąka i ryż
    • mleko, sery i jajka
    • warzywa i grzyby
    • zapiekanki
    • sosy i dodatki
  • sałatki / surówki
  • ciasta/desery
  • przetwory
Stary Zeszyt

ciasta

Ciasto dyniowo-migdałowe

ciasto dyniowo-midałowe

Lekkie, wilgotne ciasto dyniowe. Do jego przygotowania potrzeba trochę siły i ostry nóż. Przyda się również łyżka do wyskrobania nasion gdy już pokroimy dynię.

Pełne witamin i aromatu mielonych migdałów, podane z bitą śmietaną, będzie idealnym dodatkiem do kawy na jesienne popołudnie.

ciasto z dyni i mielonych migdałów

ciasto z dyni i mielonych migdałów

Ciasto dyniowo-migdałowe

12 porcji

Składniki

około 40 dag dyni Hokkaido,
6 jajek,
20 dag cukru,
30 dag mielonych migdałów,
5 łyżek mąki (ok. 70 g),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki soku z cytryny,
1/2 łyżeczki cynamonu,
cukier puder do posypania,
masło lub margaryna do wysmarowania formy,
bułka tarta do wysypania formy.

Przygotowanie

Dynię umyć, pokroić na cząstki, za pomocą łyżki oczyścić z nasion, obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Jajka umyć, wbić do miski i ubić na puszystą masę z cukrem.

Mielone migdały wymieszać z przesianą mąką, cynamonem  i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ubitych jajek. Na końcu dodać sok z cytryny oraz startą dynię.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, nadmiar bułki wytrząsnąć.

Ciasto przełożyć do tortownicy i wygładzić jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 60 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia, ciasto przykryć kawałkiem folii aluminiowej, aby za mocno się nie przypiekło.

Ciasto przestudzić, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Share

Share
Tweet
Email
Pin
Comment

You might also like...

Previous
Next

Comments Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

O blogu

Stary Zeszyt to blog kulinarny z przepisami gromadzonymi przez wiele lat, wykorzystywanymi na co dzień w mojej kuchni. Część przepisów pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, który niestety z biegiem czasu jest coraz bardziej zniszczony. Przepisy te darzę dużym sentymentem i chciałabym przekazać je innym.

Inspiracją do powstania tej strony była wyprowadzka dzieci z domu. Okazało się, że moim córkom przydałby się "przepiśnik" z ich ulubionymi potrawami i wskazówkami jak gotować. Taki pod ręką, zawsze dostępny.

Mam nadzieję że jest to miejsce dla tych którzy zaczynają gotować, gotują i lubią gotować, szukają sprawdzonych przepisów lub nowych inspiracji.

  • Facebook
  • Instagram
Przepisy kulinarne

Popularne przepisy

  • Warstwowa sałatka z tuńczykiem
  • Zupa rybna z łososia
  • Tarta z łososiem i krewetkami
  • Czerwone curry z kurczakiem
  • Pikantny gulasz z serc drobiowych
  • Udka kurczaka z suszonymi pomidorami i bazylią

Copyright 2023 Stary Zeszyt

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zamknij