Jest wyśmienitym dodatkiem do większości potraw z kasz, różnego rodzaju klusek i dań mięsnych.
Sos z suszonych grzybów
Składniki
3 dag suszonych grzybów,
1 średnia cebula,
1 łyżka masła,
1 łyżka oleju,
1,5 łyżki mąki,
1/2 kubeczka kwaśniej śmietany 18%,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Grzyby opłukać i namoczyć na noc w 1,5 szklanki przegotowanej, zimnej wody. Grzyby ugotować pod przykryciem w wodzie w której się moczyły do miękkości (około 1 godzina), przestudzić. Grzyby odcedzić i drobno posiekać, wywar z gotowania zachować!
Cebulę obrać, drobno pokroić. W rondelku roztopić łyżkę masła i olej, dodać pokrojoną cebulę i smażyć przez około 10 minut na złoty kolor. Dodać mąkę. Przygotowaną zasmażkę rozrzedzać stopniowo, ciągle mieszając, zimnym wywarem z gotowania grzybów.
Dodać posiekane grzyby, śmietanę, doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać, zagotować.
[…] kasza gryczana może skusić również tych, którzy za nią nie przepadają. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką z kiszonej […]